19. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna korteriturule lisandunud juba 350 uut korterit

Pindi Kinnisvara poolt koostatava uusarendusprojektide monitooringu kohaselt on  käesoleva aasta algusest Tallinna uusarenduste turule lisandunud 11 uut projekti kokku 340 korteriga, kirjutab Pindi Kinnisvara suurkliendi osakonna juhataja Andres Teder.

Lisaks on müügile tulnud veel mõned pisemad, väga väikese korterite arvuga projektid. Seega on uute korterite aktiivne jääk arendusprojektides jõudnud taas Tallinnas arvuliselt üle tuhande korteri. Sealhulgas potentsiaalne uute korterite jääk on hetkel ligi 2000 korterit.  See hõlmab juba valminud projekte, mis on aktiivsest pakkumisest hetkel maha võetud, näiteks pankroti- või täitevmenetluse tõttu.

Turule lisandunud korterite näol on tegemist nii olemasolevate projektide uute etappidega (nt Vuti Kodu, Pärnu mnt 129c) , uuesti müüki tulnud objektide (nt Nõmme Sanatooriumi 2a) kui ka täiesti uute projektidega. Alla poole pakkumisele tulnud projektidest on valmis, teine pool on erinevas ehitus- või projekteerimisjärgus. Ligikaudu pool ehk ligi 170  korterit lisandus Tallinna kesklinna piirkonda.

Arvestades ootel olevate projektide arvu, siis lähikuudel lisandub tõenäoliselt pakkumisi veelgi.

Käesoleva aasta esimeses kvartalis oli uute korterite esmamüükide keskmine müügitempo pea 48 korterit ühes kuus, mis jääb alla 2009. aasta 60 korterilisele keskmisele müügitempole. Peamiseks müügitempo aeglustumise põhjuseks ei ole olnud mitte nõudluse vähenemine, pigem on nõudlus kasvanud.

Aktiivse jäägi vähenemine on vähendanud korteriostja valikuid ja hoopis suurendanud ostusurvet olemasolevale jäägile. Müükide arvu vähenemise põhjuseks on müügiks sobilike varade jäägi vähesus.  Erinevalt eelmisest aastast ei ole uusarendustes ka märkimisväärseid hinnalangetusi tehtud, pigem vähendatakse hinnasoodustusi. Lisaks on ka uued lisandunud korterid suuremas osas alles ehitusjärgus.

Enim uute korterite esmamüüke  teostati esimeses kvartalis kesklinna linnaosas: ligi 40 korterit - korterite keskmine hinnatase oli 16 900 – 27 500 kr/m2. Mustamäe oli linnaosadest tehinguaktiivsusest teisel kohal, kus kolme kuuga müüdi pea 30 uut korterit keskmise hinnaga 15 700 – 19 800 kr/m2. Müüdud korteritest on endiselt enim tehinguid teostatud 2-toaliste korteritega, neile järgnevad 3-toalised korterid.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785