18. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner: suvel tehinguid rohkem, hinnad püsivad

1Partner Kinnisvara teise kvartali analüüsi kohaselt kasvab Tallinna korteriturul tehingute arv ka suvekuudel, samas olulist hindade tõusu oodata ei ole.

Ettevõtte tegevjuhi Martin Vahteri kinnitusel on miinimumhindade kasv tõstnud näiliselt ka müügihindade statistilist keskmist, kuid turgu laiemalt vaadates stabiilset hindade tõusu siiski näha ei ole. “Põhiline osa tehingutest toimub endiselt kõige odavamate pakkumistega,” ütles ta.

Kesklinna uute korterite pakkumine on pidevalt vähenenud ning hinnad stabiliseerunud, mille tulemusena on arendajad alustanud uute korterelamute rajamisega.

Turule tulevate uute korterite müügihinnad jäävad vahemikku 24 000 - 35 000 krooni ruutmeetri kohta. Tallinna äärelinna korterite üldine hinnatase jääb 9 000 - 13 000 krooni vahemikku ruutmeetrist.

Analüüsi kohaselt Tallinna ja Harjumaa eramute müük kevadega veidi elavnes – linna lähiümbruses on endiselt huvi kuni 2,5 miljonit krooni maksvate majade vastu, linnast kaugemal langeb ostude arv hüppeliselt ning tehinguni jõudmiseks peab müügihind jääma reeglina alla 1,5 miljoni.

Kallimate, üle kolme miljoni maksvate elamute vastu on huvi üsna väike. Majade puhul on üha olulisem korras tehnosüsteemid ning dokumentatsioon. Tihti eelistatakse lähtudes kvaliteedist enne “kinnisvarabuumi“ valminud elamuid. Kõrgelt on hinnatud 1930ndatest pärit funktsionalistlikus stiilis majad. Ostuhuvi on kasvanud ka Tallinna lähiümbruse endistes suvilapiirkondades, likviidsemad on kinnistud, mille hind ei ületa 500 000 - 600 000 krooni piiri.

Paaris- ja ridaelamukorterid on sobiva hinnataseme juures suhteliselt likviidsed. Ridaelamukorterite kriitiline hinnatase on 1,5-1,7 ning paariselamutel kuni 2,5 miljonit krooni.

Kinnisvaraturu analüüsist selgub, et üldiselt on Tallinna ja selle lähiümbruse elamumaade vastu huvi tingitult pankade karmist laenupoliitikast leige. Aktiivsus on kõrgem Pirita, Nõmme ja Merivälja kõrghaljastusega kruntide vastu, mille hinnatase ei ületa 1,5-2,0 miljoni krooni piiri. Erandiks on vahetult merega piirnevad või keskmisest suuremad reljeefsed krundid.

Tallinna lähivaldades on huvi kommunikatsioonidega kruntide vastu hinnaklassis 300 000 – 500 000 krooni. “Tulenevalt sesoonsusest suureneb kevad-suvel kruntide müük, viimase kvartali muutumatuna püsinud hinnatasemed jäävad tõenäoliselt samaks ka lähikuudel,” kommenteeris Vahter elamukruntide suvist müügipotentsiaali.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785