17. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kesklinnas korteripakkumisi 25% vähem

Tallinna kesklinnas on korteripakkumiste arv vähenenud aastaga neljandiku, hinnad vaid kümnendiku võrra, kirjutab Uus Maa Kinnisvarabüroo Kesklinna piirkonna nooremmaakler Kaile Seppur.

City24 hinnastatistika keskkonnast Spot selgub, et Tallinna kesklinnas on aastaga pakkumiste hulk vähenenud veerandi võrra. Kui aasta  tagasi oli pakkumises 1992 objekti, siis tänaseks on nende arv kahanenud 1484-ni.

Samal ajal on pakkumishinnad langenud aastaga ligi kümnendiku võrra. Keskmine ruutmeetrihind on langenud 10,5 protsenti: 29 155 kroonilt 26 116 kroonile.

Ent pakkumis- ning tehinguhindade vahel on jätkuvalt suured käärid. Kui vaadata, mis hinnaga reaalselt tehinguid tehti, siis on pilt järgmine: eelmise aasta märtsis müüdi Tallinna kesklinnas kortereid keskmiselt 22 875 krooniga ruutmeeter, ent selle aasta märtsis oli keskmine ruutmeetrihind19 621 krooni (-14%).

Mida sellest statistikast saab järeldada?

Selgub, kui suur on objekti kauplemisruum ning tõik, et ostetakse hinna ja kvaliteedi suhet. Müüjad tahavad võimalikult suuremat ja ostjad võimalikult madalat hinda, sellest tuleneb ka pakkumishinna ning tehinguhinna vahe.

Turul on praegu palju investoreid, kes ei osta emotsiooni mõjul.

Kesklinnas lähevad kõige paremini kaubaks väiksemad korterid uutes majades, kuivõrd need on investorite huviorbiidis. Meelsasti ostetakse ka suuremaid kortereid, mille saab eksklusiivsemates piirkondades nagu Kadriorg ja Vanalinn odavamalt kätte. Head objektid ei oota ostjat kaua.

Objektide üks vähesuse põhjus on euro-ootus, mis tingib nii investorite ostuaktiivsuse kui ka müüjate kõhkluse korter müüki panna. Kuna arutletakse selle üle, milline on euro kurss ning kuidas euro tulek mõjutab kinnisvara hindu, ollakse turul pigem ettevaatlikud.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785