14. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko: projekteerimisviga pole Solarise laevaringu põhjuseks 

Merko Ehituse juhatuse liige Andres Agukas märgib, et Solarise laevaringu tegelikke põhjusi uurinud Tallinna Tehnikaülikooli Ehitiste Projekteerimise Instituut ei ole lae varingu põhjuste hulgas märkinud lae projekteerimisviga.

AS Merko Ehitus juhatuse liige Andres Agukas rõhutab, et Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) ei ole uurimisel andnud hinnangut laevaringu põhjuste kohta, vaid on näpuga järge ajades uurinud võimalikke formaalseid ehitus- ja projekteerimisprotsessi rikkumisi.

Antud hinnangu kohaselt on rikkumisi toime pannud nii projekteerijad, ehitajad, keskuse omanik, omaniku järelevalve kui ka Tallinna linn - seega kõik asjaosalised. TJA hinnang tugineb seisukohale, et ripplagede projektid oleksid pidanud sisalduma juba Solaris keskuse ehitusloa projekti koosseisus.

Merko peab nimetatud seisukohta absurdseks, sest see on vastuolus nii kehtiva ehitusseaduse kui ka senise ehitus- ja kasutuslubade andmise praktikaga. Merko viitab siinjuures ka asjaolule, et hoone ehitusloa aluseks olnud projekti ei koostanud Merko ja Skanska, seega ei olnud ka vastava ripplae projekti koostamine nende kohustuseks. 

Agukas viitab, et Solarise laevaringu tegelikke põhjusi on uurinud hoopis Tallinna Tehnikaülikooli Ehitiste Projekteerimise Instituut. Tallinna Tehnikaülikooli 26.03.2010 uuringu kohaselt ei ole lae varingu põhjuste hulgas lae projekteerimisviga.

Uuringus tuuakse laevaringu põhjustena esile hoone ventilatsioonisüsteemi poolt tekitatud rõhkude erinevust ja kinosaali helisüsteemi poolt tekitatud lubamatut resonantsi.

Vastav uuring on olemas ka Solaris keskusel. Merkole jääb arusaamatuks, miks süüdistab Solaris keskus ehitajaid ajakirjanduse vahendusel, esitades asjaoludest moonutatud pildi. Merko hinnangul oleks ka Tehnilise Järelevalve Amet pidanud Tallinna Tehnikaülikooli 26.03.2010 uuringut arvesse võtma.

Merkole jäävad arusaamatuks ka Solaris keskuse väited 7 miljoni kroonisest kahjust. Nimetatud kahjunõue koosneb suures osas keskuse meedia- ja peokuludest, sest ehitajad on taastanud laed oma kuludega.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785