13. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: nõutud suvila hind võrreldav linnaeramuga

Uus Maa maade ja majade vanemspetsialist Andrus Soonsein ütles, et suvilate turul sõltub palju just sellest, kas hoonet soovitakse aastaringseks elamiseks või ainult suvitamiseks.

Tema sõnutsi on neid inimesi palju vähemaks jäänud, kes ostavad veneaegse suvila kavatsusega see ümber ehitada. Põhjuseks asjaolu, et ümberehitatud suvila lõplik turuhind jääb alla sellele, kui palju selle soetamiseks ning ehituseks investeeringuid kulub. Soonsein ütles, et nüüd otsitakse suvilat peamiselt just suvitamiseks.

Kõige laiemalt saab jagada suvilad kaheks - suvilaühistud, kus pole nii suurt privaatsust, ent samas toimib naabrivalve. Teine variant on maakodud, kus eeliseks just omaette olemise võimalus.

"Ilusaid talusüdameid, kus kõik on korda tehtud, on vähe pakkuda, ent huvilisi, kes sellist osta soovivad, jagub, mistõttu on ka nende hinnad päris kõrged," märkis ta.

Soonsein osutas, et suvilate ostmine sõltub paljuski aastaajast - just nüüd, kevad-suvel algab hooaeg, sest talvel pole võimalik hinnata looduse ilu piirkonnas.

Soonsein jaotas suvilad kolme klassi. Esiteks veneaegsed suvilaühistutes asuvad hooned, mis ei sobi aastaringseks elamiseks. Tüüprojekti järgi tehtud pisikesed suvilad (30-60 ruutmeetrit), mille krunt on 600-800 ruutmeetrit. Nende hind jääb vahemikku 450 000-800 000 krooni. Soonsein rõhutas, et müügil on siinjuures oluline, kuivõrd korras on säärast suvilat ja krunti hoitud.

Teise gruppi paigutas ta ilusamad suvilad, kus on võimalik ka talvel elada ning  mille suurus on ca 100 ruutmeetrit - hinnaklass 600 000 - 1000 000 krooni. Soonsein rõhutas siinjuures, et miljon krooni maksvad suvilad eeldavad väga head kvaliteeti, sama hinna eest saab osta ka talukoha.

Kolmandaks suvilatüübiks on talusüdamed, mis renoveeritud kiviaiast rehetoani. Selliseid pakkumisi on turul vähe ning nende hind olla võrreldav linna eramutega ehk kuni 3 miljonit krooni.

Soonseina sõnul otsitakse selliseid talusüdameid just aastaringseks elamiseks, kuna tänapäeva IT-lahendused võimaldavad kodus töötamist, mistõttu ei pea igapäevaselt linnavahet sõitma.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785