13. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordecon International jäi 21 miljoniga kahjumisse 

Nordecon International teenis esimeses kvartalis 21,16 miljonit krooni puhaskahjumit, käibeks kujunes 176 miljonit krooni.

Eelmise aasta samal perioodil teenis ettevõte 8,44 miljonit krooni emaettevõtte aktsionäridele kuuluvat puhaskasumit, selgub börsile saadetud teatest. Kahjumiks aktsia kohta tuli see 67 senti aastataguse 23sendise kasumi asemel.

I kvartali seisuga töötas kontsernis 745 inimest, aasta tagasi 1 223 töötajat. Tööjõukulud koos kõikide maksudega olid aasta esimesel kolmel kuul 52,1 miljonit krooni, mis on 47% vähem kui eelmise majandusaasta võrreldaval perioodil.

Teostamata tööde portfelli maht oli I kvartali lõpu seisuga 1,4 miljardit krooni. See on küll mõnevõrra vähem kui eelmistes kvartalites, kuid portfelli kahanemise kiirus on oluliselt aeglustunud ja stabiilsus saavutatud.

Ettevõte põhjendab kahjumit mitme teguri koosmõjuga – ühest küljest piiras lennukat esinemist ehitustegevuse sesoonsus, mida veel enam rõhutasid kaunis ebasoodsad ilmastikuolud väga külma ja lumise talve tõttu. Samuti pitsitas Nordeconi tihenenud konkurents.

„Ärikeskkonna ja ehitusturu jätkuvast madalseisust tingituna näitasid meie enda prognoosid 2010. aasta alguseks Nordecon Internationalile müügitulu langust. Varasemalt sõlmitud pikemaajalised lepingud on pea kõigil ehitajatel praktiliselt lõppenud ja juba teist aastat püsiva madala nõudluse mõjud on hakanud ilmnema ka finantsaruannetes,“ ütles Nordecon International ASi juhatuse esimees Jaano Vink.

Esimese kvartali lõpul saab positiivsena välja tuua nii ettevõtte vaba raha jääki (193,7 miljonit krooni) kui ka plusspoolele jäänud äritegevuse rahavoogu. „Vaatamata kahjumile oli Nordecon International oma tegevuses tulemuslik,“ märkis Jaano Vink. „2010. aasta  I kvartali äritegevuse rahavoog oli 36,9 miljonit krooni, mis on oluliselt parem võrreldes möödunud aasta sama ajaga kui rahavoog oli negatiivne 79,6 miljoni krooniga. Hea tulemuseni viisid klientidelt korralik maksete laekumine ja tegevuskulude kokkuhoid.“

Lõppenud kvartalis ületas hoonete segmendi müügitulu selgelt rajatiste oma, selgub börsiteatest. Nordeconi hinnangul on tegemist omamoodi paradoksaalse olukorraga, sest ehitusturul on juba pikemat aega olnud suurem osa pakkumistest rajatiste valdkonnas (ehk riigi ja Euroopa Liidu fondide rahastusega ehitatud projektid). Seetõttu on ka Nordeconi pooleliolevatest tööde 77 protsenti seotud rajatiste segmendiga.

„Hoonete ehituses oli sel talvel siiski võimalik mõningaid töid (näiteks sisetingimustes) teha. Teede ja välistrasside kvaliteetne ehitamine oli samas praktiliselt võimatu. Aasta esimesel kolmel kuul moodustas hoonete ja rajatiste segmentide müügitulu kokku vastavalt 126 ja 48,5 miljonit krooni. Vaadates samas juba sõlmitud lepingute portfelli, on selge, et antud olukord on pigem ajutine. Aasta järelejäänud kvartalites saab ehitustegevus siiski hoo üles ning ka rajatiste valdkonnas näeme osakaalude kasvu," rääkis Vink.

Eesti ehitusturu seda aastat vaadates prognoosib Nordecon, et kogunõudlus on jätkuvalt suures sõltuvuses riigihangetest ning Euroopa Liidu finantside abil läbiviidavatest projektidest. Möödunud perioodidega võrreldes näitab see küll paranemist, aga ei kompenseeri avaliku sektori toel ehitatavate projektide nõudluse järsku langust hoonete ehitusturul. Seega prognoosib Nordeconi juhtkond, et selle aasta lõpuks on ehitusturu kogumahud 2008. aastaga võrreldes langenud 50 protsendi võrra.

Samuti ootab ehitusettevõte, et elamuehitusele ja hoonete üldehitamisele spetsialiseerunud ettevõtete hulk sel aastal väheneb. Seni üksnes nendele valdkondadele keskendunud ettevõtted üritavad võimalusel leida lahendusi ka teistesse turusegmentidesse siirdumiseks, mis teravdab oluliselt konkurentsi. See omakorda viib järjest suurema hulga ettevõtete saneerimise või pankrotini ning selle trendi jätkumist Nordecon selleks aastaks prognoosibki.

Võrreldes 2008 – 2009. aastaga ootab börsiettevõte ehitushindade languse peatumist ja pöördumist tõusulegi. 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785