Toompark: kinnisvaratehingute andmed avalikuks!

Kinnisvaraekskperdi Tõnu Toomparki sõnul on arusaamatu, miks tehinguandmetega kauplemine on tehtud ühe seltskonna eriõiguseks.

Tänase seisuga põhineb enamus kinnisvaraturu analüüsidest ja turuülevaadetest rohkemal või vähemal määral maa-ameti statistikal. Maa-ametis registreeritud tehingunumbrid on üldistatuna kättesaadavad maa-ameti veebilehel.

Üksikutele inimestele – maa-ameti litsentsiga kinnisvarahindajatele on kättesaadavad aga kõikide üksiktehingute andmed, kust nad näevad iga konkreetse tehingu objekti ja hinda, kirjutab Toompark oma blogis.

Viimased andmed peaksid olema avalikud ja kättesaadavad kõigile.

Kinnisvaraturg on äärmiselt inertne ja ebaefektiivne turg, kus objektiivset turuinfot on raske leida. Riigi ülesanne võiks olla selle turu läbipaistvuse suurendamine seeläbi, et turuinfo avaldatakse laiemale seltskonnale. Seda eriti tänases keerulises olukorras, kus kinnisvaraturg vindub ja suur osa kartustest on otseselt seotud infonappusega.

Seda enam, et praegugi on tegelikult need andmed avalikud.

Iga kinnisvaraturu vastu huvitundja tunneb kedagi, kes tunneb kedagi, kelle käest andmed tegelikkuses kätte saab. Asjaosaliste seas ei ole saladus, et maa-ameti üksiktehingute andmed on tavapärane kaup, mis turul müüjalt ostjale liigub.

Arusaamatu on seejuures aga asjaolu, miks nende andmetega kauplemine on tehtud ühe seltskonna eriõiguseks? Miks ei võiks maa-amet neid andmed tasuta jagada? Või siis ise seda tulu saada, mida praegu litsenseeritud hindajad andmemüügist teenivad?

Maa-ameti tehingute andmebaas peaks üksiktehingute tasemelt olema avalik ja kõikidele tasuta või tasu eest kättesaadav. See muudab õhukese kinnisvaraturu läbipaistvamaks ja alandab turuosaliste riske nii ettevõtete, kui üksikisikute tasemel.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

november 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed