6. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindi: nõudlus kinnisvarale tõusutrendis

Pindi Kinnisvara kesklinna grupi vanemmaakler Tiia Sooaluste usub, et tänavus suvel kinnisvaratehingute arv kevadega võrreldes oluliselt ei kahane, kuna nõudlus on tõusutrendis.

Üldjuhul on suvi ja talv kinnisvaraturul mõnevõrra passiivsemad, mis kajastub paarikümne protsendilise tagasilöögina ka tehingute arvus, kevad ja sügis on seevastu kõrghooajad, kirjutab Sooaluste. "Mõnede eranditega on Eesti kinnisvaraturg selle reegli kohaselt toiminud aastaid. Suurimaks kontrastiks oli 2005. aasta, mil suvel sisuline kinnisvarabuum algas. Seetõttu olid suvised tehingute arvud suisa mitmekümne protsendi võrra kõrgemad varasematest kuudest," selgitab ta.

Loomulikult ei oodata samasugust rallit 2010. aastalt. Kuid juba praegu võib Sooaluste sõnul väita, et  kiirelt langenud hinnad ja üha tugevamalt peale tulevad positiivsed uudised hoiavad turul tehingute arvu stabiilsena ka suvel.

"Eriliseks emotsionaalseks tõukeks saavad ilmselt euro-uudised, mis otsesest küll Eesti käekäiku ei mõjuta, kuid annab kriisist räsitud majandusele uue tõuke ja tulevikulootuse. Lisaks on valdavaks seisukoht, et kinnisvara tasub soetada veel kroonides," märkis ta.

Kas ka hinnad tõusevad? Ilmselt küll, aga mitte palju. "Me pole oma tehingute arvuga jõudnud tagasi isegi buumieelsetesse aastatesse 2003-2004, seetõttu oleks naiivne arvata, et nõudluse taastumisega kerkivad raketina ka kinnisvarahinnad. Pigem on tegemist stabiliseerumisperioodiga, mil raha hakkab taas liikuma ning turul hakkavad toimima uuesti tavapärased protsessid," lisas Sooaluste.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785