Autor: Kadri Jakobson • 30. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skanska juht: ei saa välistada, et eestlased Haltiki ehitusel tulevikus tööd ei saa

Skanska juhatuse esimehe Andres Aaviku sõnul on nende firma tegemised Soome ehitajate ametiühingu kõrgendatud tähelepanu all, mistõttu on välistatud sealsete nõuete mittetäitmine. Tema ei saa välistada, et eestlased Haltiki ehitusel Lapimaal tulevikus tööd ei saa.

Küsimustele vastab Skanska juhatuse esimees Andres Aavik. 

Mis oli tegelik põhjus, miks Haltiki objektil Lapimaal Eesti ehitajaid tööle ei võetud?

Eile Soome TV1 otsesaates selgitas põhjuseid ka Skanska OY tegevjuht Juha Hetemäki. Haltiki projekt on kõrgendatud turvameetmetega ning eeldab kõikide tööliste taustakontrolli. Algselt oli arvestatud,  et tööliste taustakontroll võtab aega ühe nädala. Kui olime 40 töölise andmed esitanud, selgus ootamatult, et taustakontroll välismaalastele käib läbi kahe riigi ministeeriumi ja võtab aega kuni 3 kuud. See oleks tähendanud tellijaga kokkulepitud ajagraafikust olulist mahajäämust ja see oli ka ainuke põhjus miks võtsime vastu otsuse projektist loobuda.

Kui palju oli plaanis Eesti ehitajaid Haltiki ehitusele viia ? Kas Skanska on loobunud eestlasi sinna viimast?

Skanska EMV-ga toimusid läbirääkimised betoonitööde teostamiseks ning nimetatud mahu tegemiseks oli vaja kuni 40 töölist. Ei saa välistada, et eestlased sellel projektil tulevikus tööd ei saa.

Millised on Skanska suhted Soome Ehitajate Ametiühinguga? Milliseid nõudmisi on Soome ehitajate ametiühing seoses Haltiki objektiga esitanud?

Skanska EMV suhted Soome ametiühingute ja ehitusliiduga (Rakennusliito) on igapäevased ja töised. Firma suuruse ja objektide rohkuse tõttu on Skanska kõrgendatud tähelepanu all, mistõttu on praktiliselt välistatud kohalike nõuete mittetäitmine. Soome Ehitajate Ametiühing ei ole seoses Haltiki objektiga esitanud Skanska EMV-le mingeid nõudeid.

On Eesti ehitajad oodatud Soome? Kas Skanska plaanib ka edaspidi Eesti ehitajaid Soomes objektidel palgata või loobutakse sellest?

Eesti ehitajad, kes on endale kehtivad reeglid selgeks teinud on endiselt Soome ehitusturule oodatud.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785