29. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skanska endine projektijuht astub kohtu ette

Riigiprokuratuur saatis üldmenetluses Harju Maakohtusse kriminaasja, kus ühte isikut süüdistatakse kelmuses ja usalduse kuritarvitamises, ühte isikut ja ettevõtet kelmuses ja rahapesus ning seitset isikut rahapesus.

Süüdistuse kohaselt sõlmisid AS Skanska EMV endine projektijuht Mihkel (35) ja Navaro Baltic OÜ ja Vegahold Invest OÜ juhatuse liige Aleksander Kurotškin (37) fiktiivsed ehituse alltöövõtulepingud Tallinnas asuval objektil üldehitustööde tegemiseks. Nimetatud lepingute alusel esitas Aleksander Kurotškin enda poolt koostatud fiktiivsed arved ja teostatud tööde aktid tööde eest, mida tegelikkuses ei olnud tehtud AS-ile Skanska EMV. Mihkel allkirjastas esitatud fiktiivsed arved ja teostatud tööde aktid ning esitas allkirjastatud arved ja teostatud tööde aktid AS Skanska EMV raamatupidamisele väljamaksete tegemiseks, teatas riigiprokuratuur

Kokku esitas Aleksander Kurotškin AS-ile Skanska EMV tasumiseks fiktiivseid arveid ajavahemikul 25.10.2007 kuni 05.08.2008 üle 31 miljoni krooni. 

Kelmuse tulemusena väljapetetud raha tegeliku omaniku ja vara ebaseadusliku päritolu varjamiseks tegi Aleksander Kurotškin kooskõlastatult Juri (49), Dmitry (40), Alexanderi (55), Igori (54), Germani (41), Juri (34) ja Vitaliga (40) Navaro Baltic OÜ ja Vegahold Invest OÜ arvelduskontodele kuriteo tulemusena laekunud rahaga tehinguid kandes nimetatud raha üle erinevate osaühingute arvelduskontodele. Tegelikkuses Navaro Baltic OÜ ja Vegahold Invest OÜ nimetatud osaühingutega lepingulisi suhteid ei omanud. Arvelduskontodele kantud rahad võeti osaliselt sularahas äriühingute arvelduskontodelt välja ning ülejäänud summad kanti edasi juba järgmistele äriühingutele.

Mihklit ja Aleksander Kurotškinit süüdistatakse varalise kasu saamise eesmärgil tegelikest asjaoludest teadvalt ebaõige ettekujutuse loomise teel suures ulatuses ja isikute grupis kelmuse toimepanemises. Samuti süüdistatakse Mihklit usalduse kuritarvitamises. Kurotškinit süüdistatakse ka rahapesus.

Navaro Baltic OÜ-d süüdistatakse karistusseadustiku § 209 lg 2 p 2 ja lg 3 ja KarS § 394 lg 2 p 1 ja 3 ja lg 4 järgi kvalifitseeritavate kuritegude toimepanemises.

Jurit, Germani, Vitalit, Igorit, Alexanderit, Dmitryt ja Jurit süüdistatakse grupi poolt suures ulatuses rahapesus.

Vegahold Invest OÜ suhtes on kriminaalmenetlus lõpetatud seoses  kriminaalmenetluse aluse puudumisega.

2008. aasta sügisel esitas AS Skanska EMV riigiprokuratuurile kuriteoteate, mille alusel alustati kriminaalmenetlust. Menetlust viis läbi politsei- ja piirivalveameti kriminaalpolitsei osakond ning juhtis riigiprokuratuur.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785