Autor: Kadri Jakobson • 28. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skanska taganes Soome ametiühingu survel

Skanska teatas, et loobub eesti ehitajate viimisest Rovaniemi Haltiki ehk valitsuse informaatikakeskuse ehitusele. Ehkki ametlikuks põhjuseks tuuakse kõrged turvameetmed ja aeganõudev ehitajate taustakontroll, võib otsuse taga olla Soome ehitajate ametiühingu Rakennusliitto vastuseis.

Haltiki projektijuht Pekka Rautio ütles, et ehituse kõrgete turvameetmete tõttu kontrollitakse iga ehitaja tausta ning isegi tema sissetulekut. Kui soome ehitajate tausta kontrollimiseks kulub tema sõnul umbes nädal, siis eestlaste puhul oleks kulunud ligi kolm kuud.

"Kui me sellest Skanskale rääkisime, tegi ettevõte kiire otsuse. Neil pole võimalik lubada välismaalaste julgeolekukontrolli tegemiseks nii pikka ootamisaega," ütles Rautio.

Soome ehitajate tausta, sh kandeid karistusregistritesse ning isegi inimeste majanduslikku olukorda, kontrollib kaitsepolitsei.

Skanska EMV kontorist öeldi, et Eesti pool seda teemat ei kommenteeri ning seda teeb Soome emafirma. Skanska OY kommunikatsioonijuhiga ei õnnestunud Äripäeval eile rääkida. Soome uudisteagentuurile teatas ettevõte, et ei kommenteeri juhtunut, kuna tegemist on konfidentsiaalsuskohustusega.

Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektor Indrek Peterson ütles, et kõrged turvameetmed ja ehitajate taustakontroll näib pigem otsitud põhjusena.

"Kas ja kui palju selles tõde on, teavad vaid asjaosalised ise," ütles Peterson. Ta rääkis, et kuna see asi on kaua väldanud ja Soome üldsus on samuti teemaga kursis, võib eeldada, et tegelikuks põhjuseks võis olla Soome ehitajate ametiühingu vastuseis.

"See vastuseis on ainult ametiühingu poolelt, sest ettevõte, kes soovib teenida lisakasumit, on huvitatud odavast professionaalsest tööjõust. Eesti ehitajad on kohati tublimad kui soome omad ja on valmis ka rohkem tööd tegema," ütles Peterson.

Skanska plaanis Rovaniemisse Haltiki keskuse ehitusele tuua 40 eestlast, kuid sellele oli vastu Soome ehitajate ametiühing.

Et mitmete Eesti ehitusfirmade omanikud on soomlased ja emafirma Soomes, ei soostunud nad Äripäevale oma nime all kommentaare andma. Ühe ehitusettevõtte juht ütles, et Soomes on ehitajate ametiühing väga tugev organisatsioon, kes on välja nõudnud inimestele nii palga alammäära, puhkused, garantiid ja soodustused.

"Võin öelda, et soome ehitaja miinimumpalk algab 33 000 kroonist kuus ehk seal, kus eestlase palk lõpeb," ütles ta.

Soomlased lahkusid protestiks ehitustelt

Aprilli alguses korraldas Soome ehitajate ametiühing Rakkenusliitto tööseisaku, millega soome ehitajad protestisid eesti ametivendade Soome toomise vastu.

Skanska ehitajad lahkusid poolelt päevalt ehitustelt.

Protestiaktsioonis osalesid kõik 1600 Skanska ehitusmeest erinevatel objektidel üle Soome.

Ametiühingu esindajate sõnul on eesti ehitajate kui odavtööjõu toomine Soome ajal, kui Lapimaal on üle tuhande töötu ehitaja, absurdne. Ametiühinguliidrid ütlesid, et vale on ka väita, et eestlased kvaliteetsemat tööd teeksid.

Eesti ehitajate viimist Soome arutas Soome parlament.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785