22. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vakra: YIT Ehitus müüb taas JOKK-skeemiga pansionaati

Nõmme linnaosa valitsuse andmeil müüb Simus Kinnisvara taas Hiiu pansionaati kortereid. Ärimaale rajatud hoones asuvaid ruume aga eluruumidena müüa ei saa, ehitusregistri andmeil on tegemist majutushoonega.

Hoone kuulub AS-le Koidu Kinnisvara, mille omanik on YIT Ehitus.

Hiiu pansionaadi eestvedajad olid ettevõtjad Tiit Laja ja Tõnis Arro, kellele kuuluv Hermes Projektijuhtimise OÜ omandas 2007. aastal pansionaadi hoone ja 6500-ruutmeetrise kinnistu YIT Ehituselt. Koos kinnistu ostule lisanduvate ehitustöödega kujunes projekti ligikaudseks maksumuseks 130 miljonit krooni.

2007. aastal peatas kohus Hiiu Sanatooriumi pargi pansionaadi ehituse ning sinna juba korteri broneerinud inimesed said YIT Ehituselt oma raha tagasi. Majale ehitusloa andmise vaidlustasid pansionaadi läheduses elavad eraisikud Mart Seer ja Villu Otsmann, kelle kaebuse järgi plaaniti pansionaadi nime all ärimaale parki korterelamut, seda aga Nõmme ehitusmäärus loa andmise ajal ei lubanud.

Nõmme linnaosa vanema Rainer Vakra sõnul eksitab Simus Kinnisvara tarbijaid ja tegemist on JOKK-skeemiga, mida sama hoone puhul on püütud kasutada varemgi.

Vakra kinnitusel on Sanatooriumi pargis asuval hoonel skandaalne minevik, kui 2005. aasta lõpus selgus, et YIT Ehitus on endise haiglahoone pansionaadiks ümberehitamise sildi all sinna hoopis kortereid müüma hakanud. "Kohus pani ehituse seisma ning juba sinna korteri broneerinud inimestele maksti raha tagasi. Vahepeal kuulus hoone Hermes Projektijuhtimise OÜ-le, kes plaaniski seal pansionaaditeenust osutama hakata, kuid kava ei realiseerunud firma pankrotistumise tõttu. 2008. aasta sügisest on hoone omanikuks AS Koidu Kinnisvara. Tegemist on YIT Ehituse tütarettevõttega. Teisisõnu võib öelda, et YIT Ehitus müüb jälle JOKK-skeemi abil sama hoonet,” lisas linnaosavanem.

2006. aastal väitis YIT Ehituse esindaja linnaosavalitsuse andmeil kohtus: "Asjaolu, et kinnistu on jagatud korteriomanditeks, ei muuda kinnistul olevat ehitist korterelamuks." Neli aastat hiljem tegutsevad nad vastupidiselt oma sõnadele ning müüvad pansionaadihoonesse taas “kortereid”.  2007. aastal võeti Sanatooriumi park riikliku kaitse alla, mistõttu on välistatud elamute ehitamine kaitsealale.

Nõmme linnaosa valitsus teatas, et informeerib toimuvast nii tarbijakaitseametit kui ka Notarite Koda.

Pärnu Maakohus kuulutas mullu märtsis välja Tiit Lajale ja Tõnis Arrole kuulunud Hermes Projektijuhtimise ja selle tütarfirma Hiiu Pansionaadi pankrotimenetluse raugemise.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785