20. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ameeriklased hakkavad promoma "targa maja" lahendusi

15.-16. aprillil toimus Rakveres rahvusvaheline Targa Maja konverents, kus Põhja-Ameerika Hooneautomaatika Ühing (CABA) ja  Rakvere Targa Maja Kompetentsikeskus kirjutasid alla koostööleppele, et tutvustada Eesti firmade väljatöötatud targa maja lahendusi mujal maailmas.

Koostööleppele kirjutasid Rakveres alla CABA president Ron Zimmer ning Rakvere Targa Maja Kompetentsikeskuse juhatuse liige Kalle Karron.

„Leppe kohaselt teeme koostööd targa maja valdkonna tutvustamiseks, huvigruppide teadlikkuse tõstmiseks ning info levitamiseks laiemale avalikkusele,“ tutvustas Kalle Karron. „CABA aitab meid ka rahvusvahelise koostöövõrgustiku loomisel, et jõuda valdkonnas tegutsevate ettevõtjateni,“ täpsustas Karron.

Samuti lepiti kokku, et CABA teeb Targa Maja Keskusele kättesaadavaks informatsiooni targa maja valdkonna arendamise ja innovaatiliste lahenduste rakendamise kohta maailmas. Targa Maja Keskus omakorda edastab CABA-le teavet Eesti targa maja valdkonna arengute, Eestis arendatavate tehnoloogiate ning valdkonna ettevõtjate tegevuse kohta. 

Leppest tulenevalt toetab CABA Rakvere keskuse initsiatiivi targa maja lahendustega tegeleva kompetentsikeskuse loomiseks ning terviklahendustega näidishoone rajamiseks Rakverre.

1988. aastal asutatud Põhja-Ameerika Hooneautomaatika Ühingu (CABA) eesmärgiks on arendada hooneautomaatika ja targa maja valdkonda. Ühingusse kuulub ligikaudu 400 ettevõtet, avalikku organisatsiooni ning  valitsusasutust üle maailma. Ühingu eestvedamisel viiakse läbi uuringuid ning tehnoloogiat tutvustavaid üritusi hooneautomaatika ja targa maja valdkonnas.

2009. aastal loodud Rakvere Targa Maja Kompetentsikeskus hõlmab 27 koostööpartnerit, kelle eesmärgiks on anda Eesti ettevõtjatele, teadus- ja haridusasutustele ning avaliku sektori organisatsioonidele teadmisi targa maja lahenduste arendamiseks ja rakendamiseks. Tänavu jaanuaris kiitis EAS heaks Targa Maja Kompetentsikeskuse ideekavandi. Targa maja lahendused hõlmavad hoonete ja elamute automatiseerimist, energiatõhusust ning keskkonnasõbralikkust.

Valdkonna areng põhineb küll info- ja kommunikatsioonitehnoloogiatel, kuid ilma keskkonnasõbralikkust ja energiatõhusust arvestamata ei ole ükski väljatöötatav lahendus täna enam konkurentsivõimeline.

Kompetentsikeskuste arendamist rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785