19. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEADUS: ehitise kohta esitatavad nõuded

Õigusbüroo Laesson ja Partnerid juhatuse liige  Tuulikki Laesson kirjutab, mida tuleb teada ehitise kohta esitatavatest nõuetest.

Ehitustegevuses tuleb lähtuda kindlatest printsiipidest. Nendeks on: isiku omand (ehitis) on puutumatu ning omandikitsendused (ehitiste valdamise, käsutamise ja kasutamise kitsendused) on õiguste rikkumised, välja arvatud juhul, kui omandi kitsendus tuleneb seadusest.

Põhiõigused, vabadused ja kohustused on sätestatud põhiseaduses ja Euroopa inimõiguste konventsioonis.

Avalik võim on kohustatud looma tingimused kõikide inimeste põhiõiguste ja vabaduste sisuliseks ja efektiivseks kasutamiseks. Sellised tingimused on sätestatud seadustes. Euroopa Inimõiguste Kohus on määranud, et regulatsioon peab olema kättesaadav ja ettearvatav ning sõnastatud piisava selgusega, et võimaldada isikul, vajadusel asjakohase nõustamise abil, kujundada oma käitumine.

Ehitistele esitatavad nõuded jagunevad olemuselt kaheks: üldnõueteks ja  spetsiifilisteks nõueteks, mis täpsustavad üldisi nõudeid konkreetset liiki ehitistele.

Üldnõuded käivad kõikide ehitiste kohta ja käsitlevad peamiselt ehitise ohutusega seonduvat. Üldnõudeid iseloomustab suur abstraktsus, st need ei ole väga täpsed ega sisalda konkreetseid tehnilisi tingimusi. Näiteks nõue, et ehitis oleks ehitatud hea ehitustava kohaselt, on tegelikult väga abstraktne, sest ehitustava ei sisalda mitte ühtegi konkreetset ehituslikku tingimust.

Üldnõuded on alati sätestatud õigusaktiga, erinõuded võivad olla kindlaks määratud õigusakti, tehnilise normi ehk kohustusliku standardi või tavapärase ehk vabatahtlikkuse alusel kasutatava standardiga.

Riigi vastutust käsitleb riigivastutuse seadus.

Põhiseaduse kohaselt on igaühel õigus enda omandit vabalt vallata, kasutada ja käsutada. Selline isiku omandi kaitse õigus aga ei ole absoluutne, sest ka omanik ise ei tohi omandit kasutada üldiste huvide vastaselt. Üldise huvi üks osa on ohutus. Seega peab ehitis olema ohutu ning selle eest vastutab ehitise omanik.

Ehitise kohta esitatavatest nõuetest pikemalt Äripäeva „Ehituskäsiraamatus“.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785