19. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiirkandur: meie vägisi ei kaevanda

Kruusa-, liiva- ja paekarjääride haldamisega tegeleva  AS Kiirkanduri müügijuht Kalev Ollo kinnitas, et firma pole omavalitsuste vastuseisu puhul kunagi vägisi kaevandama läinud.

Kalev Ollo sõnul on põhjendamatu rahva süüdistus, nagu tahaks kaevandajad vaid seetõttu lubjakivi kaevandada, et see välismaale parseldada. "Kogu meie toodang jääb Eestisse," rääkis ta Harju Elule.

"Me ei läheks karstialale kaevandama, aga Nabala puhul pole kindlaks tehtud, et kas see üldse karstiala on. Keskkonnamõjude hindamine peabki ära näitama, millega tegu on. Uuringute käigus tehti kuni 22 meetri sügavuseni palju puurauke, kui seal olnuks maa-alune jõgi, siis oleks loogiline, et vesi oleks pidanud üles pressima. Seda ei ole juhtunud," rääkis Ollo seirest, mis kestab praegugi.

Ettevõtte sõnul on uuringu tegijate äraostmises süüdistamine on lausvale. "Riik on pannud uuringud, keskkonnamõjude hindamised eraettevõtjale raske rahakotina kaela, samuti kõrged riigilõivud. Meid süüdistatakse äraostmises, aga uuringud tellime ju riigile kuuluva firmalt, mitte suvalistelt," selgitas Ollo.

"Meie tootmine on loodussõbralik," kinnitas juhataja Tiit Ploom, kes nagu Ollogi on andnud Nõiakaevu kaitseks oma allkirja.

Kiirkanduril on hetkel kaevandamisluba kaheksas karjääris üle Eesti. AS Kiirkandur on Nabala lubjakivimaardla Nõmmevälja karjääri arendaja, keskkonnamõju hindamist viib läbi OÜ Eesti Geoloogiakeskus. Kiirkandur taotleb Keskkonnaministeeriumilt maavara kaevandamise luba mäeeraldiselt, mille pindala koos teenindusmaaga on 103,91 ha. Alal paikneb 22 642 000 m³ kaevandatavat lubjakivi, aastatoodanguks on arvestatud 500 000 m³, planeeritakse kaevandada 22 meetri sügavuseni. Kusjuures, nagu mujalgi Nabala lubjakivimaardlas, on ainuke võimalus kaevandada ligi 20 meetri sügavuselt vee alt. Kaevandamise luba soovitakse 45 aastaks. 

Kiirkanduri toodangust ligi 80 protsenti läheb teedeehitusele, ülejäänud kulub üldehitusele. Ligi sajale inimesele tööd pakkuvale firmale on kliendid võlgu seitse miljonit krooni. Ollo sõnul pole keerulistele aegadele vaatamata ettevõttest kedagi koondatud.

1994. aastal tegevust alustanud Kiirkanduri müügitulu perioodil 1.04.2008-31.03.2009 oli 65,5 miljonit krooni, mis sellele eelnenud perioodiga võrreldes vähenes 6 miljoni krooni võrra. Kasumit teenis ettevõte ligi 11 miljonit krooni. Kiirkandur on majandusaruandes suurimate lepingupartneritena ära märkinud Nordecon Infra AS, Tref AS, Teede REV-2, Melkan AS, SMR Teed AS, Üle OÜ ja Kiviluks AS.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785