12. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rebane: teedeehitaja eelistab importmaterjale

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevjuht Enno Rebane sõnul on infrastruktuuri ja teede ehitamine valdkond, mis lähiaastatel ehitajatele tegevust annab. Paraku eelistatakse viimasel ajal teedeehituses importmaterjale  kodumaistele.  

Ehitusmaterjalitööstuse koduturu langus, mis 2008 oli ca 40% ja 2009 ligi 50%, ei ole paraku saanud tõusuhoogu ka 2010. aastal. Vast sulab koos erakorraliselt paksu lumega lahti ka soov taas hooneid ehitama hakata.

Kõige pikemalt ja sügavamalt on langemises olnud just hoonete, täpsemalt eluruumide ehitusmaterjalid – seinaplokid, tellised, betoonseinapaneelid, õõnespaneelid jms. Kui 2008. a oli ehitustoodetele tubliks toeks eksport, siis 2009. a on eksport langenud enam-vähem sarnases tempos kodumüügiga. Maailmamajanduse arengud loovad nõrga lootuse ka meie eksportivate tootjate jaoks.

Infrastruktuuri ja teede ehitamine on see, mis lähiaastatel ehitajatele tegevust annab, kuid paraku on see valdkond väga spetsiifiline. Lisaks on viimaste aastate teedehitus hakanud enam kasutama importmaterjale, seda kahjuks kodumaiste materjalide arvel.

Väga palju räägitakse energiasäästust. Eelmise aasta intressitoetus on veidikene aidanud kaasa ehituse intensiivistamisele, tundub, et majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil on siinkohal soovi toetusskeeme laiendada, mis lubaks loodetavasti minna energiajuttudelt enam tegudele.

Raske aeg surub tegevusvälja ahtakeseks ja paraku suureneb sellisel ajal ka nende ehitusmaterjalide müüjate hulk, kes ükskõik mis hinnaga ükskõik millist toodet müüvad. Ühelt poolt on sellisel ajal küll tellijal võimalik oma toodet põhjalikult valida, teiselt poolt võib valik piirneda ainult hinnaga – see tähendab, et toode võidakse osta põhimõttel, kui ta juba toode on, ehk ikka kõlbab – aga ehku peale ehitamine head ei too. Tootjate poolt vaadatuna on kurb see, et ausast konkurentsist on raske rääkida – ausa tootja kvaliteetne toode ei saa olla odav.

Meil üritatakse ilma asjakohaseid sertifikaate omamata osaleda riigihangetel, müüa toodangut, mis ei ole läbinud kontrollkatsetamisi, hoida kõrvale riigimaksudest. Ega siin tellijal muud üle ei jää, kui teha ehitusplaane pikemas perspektiivis kui seda on ainult ehitusmaterjalide ostmine ja veenduda dokumentide abil, et tooted vastavad nõuetele ning kindlustavad ehitise pikaaegse püsimise. Ning mööda ei saa vaadata ka järelevalvest: ilma järelevalve korraliku funktsioneerimiseta pole tarvis ka mingisuguseid nõudeid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785