5. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootjaid ootab terase hinna šokeeriv tõus

Lisaks uuele elektri hinnale tuleb tööstusel edaspidi rehkendada kuni kolmandiku võrra kõrgema terase hinnaga, mis teeb kallimaks nii ehituse, autod kui ka kodumasinad. Põhjuseks muutus terase olulisima toorme - rauamaagi - hinnakujunduses maailmaturul.

Vana 40 aastat püsinud süsteem, kus maagi hind löödi esimeste tehingute alusel aastaks lukku, on löönud vankuma. Jaapani ja Hiina suurimad terasetootjad nõustusid uued lepingud sõlmima kolmeks kuuks ning turu hetkehinna alusel, mis tähendab hinna tõusu 80-100%.

"Terase tootmine läheb kallimaks ning hinnatõus kantakse klientidele edasi," ütles agentuurile Bloomberg maailma suurima terasetootja ArcelorMittal tegevjuht Lakshmi Mittal, prognoosides teises kvartalis terase hinna tõusu 21%.

Uute lepingute järgi tõuseb maagi hind Aasia terasetootjatele teises kvartalis 110-120 dollarile tonn, võrreldes 60 dollariga, mis oli hinnaks 2009.-2010. aasta pikaajalistes lepingutes.

Tootjate hinnangul võib kuumvaltsitud lehtterase rulli hind teise kvartali lõpuks kerkida 725-750 dollarile tonnist, võrreldes 550 dollariga tänavu jaanuaris ning 380 dollariga läinud aastal, kirjutas Financial Times.

Euroopa terasetootjad pole maagitootjatega uusi lepinguid veel sõlminud, süüdistades neid oligopoolses hinnakujunduses ning kutsudes Euroopa Komisjoni sekkuma.

Läinud nädalal komisjonile tehtud pöördumises viitab Euroopa terasetootjate katusorganisatsioon Eurofer märkidele hinnatõusude ebaseaduslikust koordineerimisest ning terasetootjatele avaldatud survest uue süsteemiga kaasaminekuks. Liidu juhi Gordon Moffati sõnul ei õigusta praegune nõudlus nii järsku hinnatõusu.

Olulise toorme järsk hinnatõus seab ohtu Euroopa tööstuse ja majanduse toibumise ülemaailmsest majanduskriisist. Protestinoodi on komisjonile esitanud ka Euroopa autotootjad.

Mitu aastakümmet kehtinud hinnakujundussüsteemi muutuse tegi aktuaalseks Hiina terasetarbimise järsk kasv. Sellega on rauamaagile tekkinud arvestatav hetkehinna turg, kus hinnavahed pikaajalistes lepingutes fikseeritud hinnaga väga suureks kärisesid.

Vanast süsteemist loobumist on eelkõige vedanud Brasiilia maagitootja Vale ning Anglo-Austraalia kaevandusfirma BHP Billiton. Kolmas suurim maagitootja on Austraalia Rio Tinto. Kokku on nende käes 3/4 rauamaagi eksporditurust.

Uus hinnakujunduse süsteem tähendaks rauamaagi ja terase hinna suuremat kõikumist ning eeldust uue derivatiivide turu tekkeks, kus hinnakõikumiste vastu kindlustada saaks. Kaevandusfirmadele ennustatakse uuest süsteemist vähemalt lähiajal ülikasumeid.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785