5. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartus alustas tootmist Ceresit ehitussegude tehas

Eelmisel nädalal käivitus Tartu Ravila tööstuspargis Henkeli Ceresit kaubamärgi all plaatimis- põranda- ja fassaadisegusid tootev tehas, mis läks maksma 60 miljonit krooni.

Baltimaade turu varustamisele suunatud tootmisüksus tehase projekteeritud täisvõimsuseks on 30 000 tonni ehitussegusid aastas.

Ravila tööstusparki ligi 1,3 hektari suurusele krundile rajatud täisautomaatne tehas alustab esialgu 5 erineva plaatimis-, põranda- ja fassaadisegu tootmist, sortiment laieneb aasta jooksul 12ni. Käivitusaastal toimub töö algselt ühes, ehitushooajal aga juba kahes vahetuses. Tehases asub esielgu tööle 10 inimest.

Tehase ehitustöödega alustati 2008. aasta sügisel, hoone valmis plaanide kohaselt 2009. aasta lõpus. Henkeli uue tehase ehitus ja sisseseade on täielikult finantseeritud Henkeli omavahenditest ning projekti kogumaksumuseks kujunes orienteeruvalt 60 miljonit krooni. Tehase projekteerija oli OÜ EMP A&I, ehituse peatöövõtjaks Ehitusfirma Rand ja Tuulberg.

Henkel Balti OÜ juht Siiri Odrats-Koni kinnitusel on Ceresit tooteid Baltimaade turu tarbeks seni toodetud Poolas ning vajadus kohaliku tootmise järele kerkis esile juba ammu. „Ainuüksi läinud aastal suurendas Henkel oma fassaaditoodete müüki Eestis 26 protsenti,” märkis Odrats-Koni ja lisas, et ilmselt tõuseb kohalik nõudlus ja läbimüük majandusolude peatse paranemise valguses veelgi.

Tootmise Eestisse kolimise juures näeb ettevõtte juht peamise eelisena just vähenenud transpordikulusid. “Ceresit ehitussegud valmistatakse tulevikus peamiselt Eestist pärinevast toorainest, seejuures oleme suutnud saavutada sissetöötatud tootmisega võrreldes vähemalt samaväärse tootekvaliteedi,“ kinnitas Odrats-Koni.

Uue tootmisüksuse kujul on tegemist Henkeli nn katsetehasega. „Nii väikest tehast ei ole Henkelil üheski teises riigis. Ettevõtmise majandusliku edukuse korral on Henkelil plaan samalaadset kohalikku tootmismustrit rakendada ka teistes piirkondades,“ tutvustas ettevõtte juht korporatsiooni tulevikuplaane.

Ceresit kaubamärgiga kvaliteetseid ehitustooteid on Baltimaades turustatud juba alates 1993. aastast. Ceresit toodete sortiment koosneb ligi 100 tootest, keskendudes eelkõige plaatimis-, fassaadide, isoleerimise ja põrandasegudele.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785