Autor: Väinu Rozental • 5. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Patenditud betoonipurustajast võib saada Eesti Nokia

Tartu väikefirma OÜ De Crab on hakkamas tootma maailmas ainulaadset ja seitsme patendiga kaitstud seadeldist, mis oma väiksusest hoolimata purustab mängeldes betoonikamakaid.

Tegu on väiketraktorile sobiva haagisseadmega, mille hüdrokordisti suudab tekitada kuni 1250baarise surve ja see omakorda annab purustushaaradele kuni 100tonnise survejõu. Kusjuures seadeldise juhtimiskeskus ehk aju saab kõvemat materjali puredes ise aru, millal on vaja survet tõsta. Traktorikabiinis istuva inimese vilumuseks jääb vaid juhtida 360 kraadi pöörlevad haarad nii, et purustusmaterjal nende vahele satuks.

"Meie riistapuu on mõeldud eelkõige lammutustöödeks siseruumides," ütles De Crabi üks kolmest omanikust Valter Teppan ja lisas, et kui näiteks Tartu keskuse Tasku esimese korruse ruumide hiljutisel laiendamisel tulevase Rimi kaupluse jaoks oleks kasutatud nende purustajat, poleks pidanud kõrvalasuva hotelli külastajaid majutama suruõhuhaamri tärina ja tolmu eest pakku hotelli võimalikult kaugemasse otsa. Teppan usub, et nende leiutisest võiks saada Eesti oma Nokia. "Mujal maailmas analoogi pole," kinnitab Teppan.

Eelmise nädala algul valminud näidiseksemplari, seitsme patendiga kaitstud mobiilse purusti autor on soomlasest insener Martti Könönen, kes on purustite väljamõtlemise ja tootmisega tegelenud paarkümmend aastat.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) otsustas 23. märtsil rahuldada De Crabi kui alustava ettevõtte taotluse saada pool miljonit krooni stardi- ja kasvutoetust.

Teppani kinnitusel on De Crabi kolm osanikku investeerinud purustiprojekti kokku 1,2 miljonit krooni ning lisaks näidiseksemplarile tehakse praegu peamiselt oma jõududega kolme purustit, millest vähemalt kahele on potentsiaalne ostja juba ka Eestis olemas. Ta lisas, et purustite põhituruna näevad nad eelkõige Euroopat ja miks mitte ka Ameerikat.

Et Eesti toote vastu huvi on, näitas Saksa-Balti Kaubanduskoja Eesti büroo tehtud otsing. "Vastavalt De Crabi tellimusele helistasime läbi üle 60 Saksamaal lammutusega tegeleva või purustusseadmeid müüva firma," rääkis Saksa-Balti Kaubanduskoja Eesti büroo nõunik Kaia Kuha. "Neist 39 palusid saata konkreetsemat infot ning huvilistega tegeleb edasi juba De Crab ise," lisas ta.

Teppani kinnitusel plaanivad nad lähikuudel minna Saksamaale oma toodet demonstreerima.

Vaata videost, kuidas betoonipurustaja töötab.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785