31. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: ärikinnisvara hinnad languses, kindlustunne tõusul

Eesti tarbijate kindlustunne on kasvanud, nagu ka tänavune tehingute arv mullusega võrreldes. Kinnisvarahinnad veel tõusumärke ei näita.

Kinnisvarasektori usaldusindeks kasvas veebruaris +30 punkti ning lähikvartaliks võib sektori suuremate ettevõtete sõnul ette näha mahtude järk-järgulist kasvu. Hindade osas tõusutrendi näha ei ole, pigem on prognoositav jätkuv kinnisvarahindade mõningane langustrend, kirjutab Colliers värskes turuülevaate.

Ärikinnisvara sektoris on aasta esimesed kuud olnud väheaktiivsed. Kokku teostati jaanuaris ja veebruaris 26 tehingut ärihoonete ning 18 ärimaaga. Samas on Maa-ameti statistika kohaselt aasta algus näidanud eelmise aastaga võrreldes tehinguaktiivsuse kasvu +23%. Keskmine tehingu väärtus jäi aastatagusega enam-vähem samale tasemele.

Portaali kv.ee andmetel on ärikinnisvara eest küsitava müügi- ja üürihinna dünaamika näitamas jätkuvat langustrendi. Võrrelduna mulluse detsembriga on keskmised pakkumishinnad langenud 19 000 kr/m2 tasemelt ligi 16 500 kr/m2; üürihinnad vastavalt 84 kr/m2/kuus tasemelt 81 kr/m2/kuus tasemele.

Büroopindade sektor on jätkuvalt üsna aktiivne nende pindade puhul, kus üürileandja leiab võimalusi paindlike tingimuste pakkumiseks. Mõnevõrra vähenenud A ja B1 tüüpi büroopindade vakantsus. Hinnatase on büroopindade puhul jäänud aasta lõpuga samale tasemele.

Lao- ja tootmispindade turg on küll oluliselt aktiviseerunud, ent suuremahulisi muudatusi pole sektoris veel toimunud. Madalate ehitushindade valguses on mitmed arendajad, sh  Gate Tallinn, Ameerikanurga Kaubandus- ja Logistikapark, teavitanud plaanist arendustegevuse jätkamiseks.

Euro-ootuse valguses on Eesti investeeringute turg teistest Balti riikidest investeerimisatraktiivsuselt oluliselt esile kerkinud. Kohalike investorite kõrval vaatab aktiivselt ringi ka välisinvestor ja –fondid. Huvi pakuvad jätkuvalt kindla rahavoo ja võimaliku lisandväärtusega objektid. Prognoositavalt näeb turg peatselt ka tehinguid tootlusega alla 10%.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785