24. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna vangla asemele plaanitakse äri- ja elamukvartalit

Tallinn algatab Magasini tänav 35 ligi 5 ha suuruse kinnistu detailplaneeringu koostamise, kuhu on plaanis rajada elu- ja ärihooned.

Tegemist on praeguse Tallinna Vangla territooriumiga, mis asub Kesklinnas, Magasini tänava ja rajatava Lõunaväila vahelisel alal.

Detailplaneeringu koostamise eesmärk on moodustada 4,92 ha suurusest kinnistust kokku 19 krunti ning määrata kruntide kasutamise tingimused ja ehitusõigus eralasteaia, üheteist kuni 3-korruselise korterelamu, viie kuni 4-korruselise ärihoone ja ühe kuni 3-korruselise ärihoone rajamiseks.

Magasini tn 35 krundil paiknevad hooned on amortiseerunud ning plaanitakse peale vangla uude asukohta kolimist lammutada.

Riigi Kinnisvara AS poolt algatamist taotlenud detailplaneeringuga soovitakse muuta Tallinna üldplaneeringu kohaselt riigikaitseline ala planeeritava maa-ala piires kesklinna segahoonestusalaks.

Detailplaneeringu koostamist korraldab Tallinna Linnaplaneerimise Amet, detailplaneeringu vormistab K-Projekt AS ja koostab KOKO arhitektid OÜ.  Detailplaneeringu kehtestab Tallinna Linnavolikogu.

Peale algatamist korraldab Tallinna Kesklinna Valitsus detailplaneeringu lähteseisukohtade ja eskiislahenduse tutvustamiseks väljapaneku ja avaliku arutelu.

„Praegu ümbritsevast linnaruumist isoleeritud ala on siiski vägagi perspektiivikas, asudes vaid lühikese jalutuskäigu kaugusel südalinnast,“ ütles abilinnapea Taavi Aas. „Lähistel asub ka mitu kooli ja lasteaeda.“ Aas lisas, et kahtlemata tõstab sealt vangla minema kolimine kogu Veerenni asumi atraktiivsust ning loob eeldused piirkonna hinnatud elukeskkonnaks kujunemiseks.

Parima linnaehitusliku tulemuse saavutamiseks korraldati 2008. aastal ideekonkurss, mille võidutööks valiti KOKO arhitektid OÜ koostatud lahendus „Ereroheline”. Detailplaneeringu koostamisel on võetud aluseks ideekonkursi võidutöö. Lõunaväila ehitamisega paraneb oluliselt pääs planeeritavale alale ning side linna teiste piirkondadega muutub hõlpsamaks.

Elamutesse on kavandatud kokku kuni 90 korterit. Hooned on kavandatud liigendatuna, et tekiks piisaval arvul ja suuruses terrasse ja rõdusid. Keskmiseks korteri suuruseks on arvestatud 75-80 m². Hoonete välisviimistluse lahendamisel peab arvestama sobivust lähialal asuval miljööväärtuslikul hoonestusalal olevate hoonetega.

Kinnistu kaguossa, perspektiivse Lõunaväila äärde, planeeritakse kuni 4-korruselised ärihooned, kõrgusega kuni 16 meetrit maapinnast.

Kinnistu kirdeossa, vähese liiklusega tänava äärde planeeritakse 80-kohaline eralasteaed.

Magasini tänava pikendusele planeeritakse keskne rekreatsiooniala, nn promenaad, mis kulgeb loode-kagusuunaliselt läbi planeeritava ala. Promenaad on iseloomult uus avalik ruum, mida saavad kasutada nii planeeritaval alal kui ka lähialal elavad ja töötavad inimesed. Promenaadi haljastamiseks ja kujundamiseks tuleb koostada eraldi projekt. 25-30 meetri laiune haljasala koos kolme puudereaga on kavandatud ka Siselinna kalmistu ja kavandatava uushoonestuse vahele.

Lisaks avalikele rohealadele, kesksele promenaadile ja kaherealisele alleestruktuurile piki Lõunaväila luuakse kortermajade ja tänavate vahele poolprivaatsed eesaiad ja kortermajade vahele privaatsed hoovid.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785