18. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome betoonitootjatel tööpuudust pole

Soome betoonitehased praegu uusi tellimusi enne sügist vastu ei võta, sest praeguste tellimuste täitmine täidab päevad suve lõpuni, kirjutab Helsingin Sanomat.

Betoonelemente valmistavad tehased töötavad täie jõuga, olukord on eelmisele aastale vastupidine – siis saatsid tehased tellimuste puudumisel töötajaid sundpuhkusele või koondasid. Näiteks Lujabetoni tehase töömaht oli eelmisel aastal 40 protsenti väiksem kui aasta varasemal ajal.

Nüüd on sundpuhkusele saadetud tööle tagasi kutsutud ja on palgatud ka uusi töötajaid.

Lujabetoni elemendiüksuse juhi Kari Turuneni sõnul andis tehastele hoo sisse aastavahetusel valitsuse majandusse süstitud elavdamisraha, mille toel käivitati üürimajade hanked juba eelmisel kevadel.

Samal ajal on märkimisväärselt elavnenud ka nii uute kui ka vanemate korterite müük. Ehitusfirmad on tühjana seisnud korterid maha müünud ja kibelevad uusi ehitama.

„Praegu ehitatakse neid siiski pealiskaudse planeerimisega, sest projektid on olnud vaja kiiresti käima saada,“ tõdes Soome suurima betoonelemente valmistava firma Parma korteriüksuse juht  Pentti Kujala.

Kujala sõnul jätkub tehastel tööd vähemalt suvepuhkusteni. Korterite ehitamine läks tema sõnul tempokamaks septembris-oktoobris, büroohoonetega valitseb seni aga vaikus.

Ka arhitektidel ja insenerbüroodel on tööd küllaga. „Projekteerimistöid on lühikese ettehoiatamisajaga võimatu vastu võtta, aega paistab tekkivat alles sügisel,“ ütles 50 inimesega inseneribüroo Ylimäki Tinkaneni tegevjuht Rauli Ylimäki.

Kui betoonitehased on olukorraga rahul ja pole nõus asja ülekuumenemiseks nimetama, siis näiteks Helsingi elamuehituse teenistus näeb olukorda juba murettekitavana.

„Olukord teeb meid äärmiselt murelikuks. On väga tähtis, et toimiks konkurents,“ ütles teenistuse juht Sisko Marjamaa.

Helsingisse kerkib tänavu rohkem kui 300 miljoni euro eest ehitisi sel aastal. Suur osa projekte läheb käiku alles hilissügisel, aga osa ka juba aprillis.

Kujala ennustab, olukord jääb ka sügisel samasuguseks, millele viitavad tellimused ja arendusbüroodest kuuldud info. „Veidi ehk rahuneb, kui valitsuse elavdamisraha väheneb,“ märkis ta.

Turunen on pessimistlikum. „Kui olukord tööturul halveneb ja inimeste usk nõrgeneb, siis väheneb ka korterimüük. See tähendab, et ennustatud W-kujuline majanduslangus saab tõeks,“ ütles ta.

Soome valitsus on andnud korteriehituseks sadu miljoneid eurosid, see puudutab uute üürikorterite ehitust, parandustöid ja energiasäästlikumaks muutmist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785