17. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta betoonehitis - Tallinki büroohoone

Kümnendat korda toimunud aasta betoonehitise valimistel hindas žürii enim Tallinki büroohoonet. Rahva lemmikuks osutus Virtsu sadama kai.

Konkursi peaauhinnaga pärjati arhitekt Meelis Press (Meelis Pressi Arhitektuuribüroo AS). Tellija auhinna pälvis OÜ Fastinvest, konstruktori auhinna Finnkap Consulting, ehitaja auhinna AS Merko Ehitus, betoonelementide auhinna AS Tartu Maja Betoontooted ja betooni tarnija auhinna AS Rudus.

 Žürii kommentaar

Arhitekti, tellija, ehitaja ja materjalitootjate suurepärase koostöö tulemuseks on nii arhitektuuriliselt kui insenerimõtte poolest väljapaistev hoone. Hoone trumbiks on dekoratiivsed betoonristid, mille kvaliteetne pind ei jäta mingit kahtlust, et nende valmistamise ja paigaldamisega on tublisti vaeva nähtud. Sisekujunduses demonstreerib puhast betoonpinda ilus ja efektne trepikäik. Vaatamata rohketele klaaspindadele jätab hoone eksimatult betoonmaja mulje.

Aadu Kana, žürii esimees: „Selle konkursi väljapaistvaim maja – nii arhitektuuriliselt ja  tehnoloogiliselt kui betoontoodete ja betoonitööde kvaliteedilt. Ja loomulikult äratab tähelepanu hoone tähelepanuväärseim osa ja absoluutne arhitektuurne dominant – uhke valgest betoonist X-kujuline fassaadiribistik koos peaukse portaaliga. Meelis Pressil on alati olnud väga hea koostöö tellijatega, mis on võimaldanud tal rakendada oma arhitektimõtet täies mahus. Seda näitas ka tema eelmine võidutöö meie konkursil – TTP maja – Aasta betoonehitis 2005“.

Enno Rebane, žürii liige: „Tallinki büroohoone tõendab taas kord, et heast koostööst sünnivad head tulemused. Arhitekti, ehitaja ja teiste kiitmise kõrval tuleb ära märkida tootjat koos transpordiga – hoone fassaadi peenikeste betoonelementide kohaletoomine Tartust võis paras pähkel olla. Andres Kadarik: Otto Bock Estonia AS tootmis-,

Tellija võib kindlasti rahule jääda – maja on väärikas, huvitav ja pilkupüüdev.“ Eriauhind arhitektuuri eest -

lao- ja büroohoone (Punane 72/Kuuli 8, Tallinnas).

Žürii kommentaar: Arhitekti eesmärgiks on olnud väärtustada lihtsat tootmishoonet tugevalt liigendatud välisviimistluse ja huvitavate reljeefsete ning siledate betoonelementide abil. See on sümpaatne arhitektuuriline taotlus ja kõik, mida taotleti, on selle maja puhul ka kenasti ellu viidud. Tulemuseks on nägus ja liialdusteta elementidest maja. – Alver Arhitektid OÜ: Vabaduse väljaku maa-alune parkla (Tallinnas)

Hoone kõige põnevam osa on kummimatriitside abil teostatud elementpind, mis meenutab triipkoodi. Eriauhind arhitektuuri eest

Žürii kommentaar: Kõige enam väärib esile tõstmist arhitekti töö, kes pidi toime tulema kogu rajatise pinnast veerandit hõlmavate ajalooliste müürijuppide rajatisse integreerimise ja sobival viisil eksponeerimisega. – Pimedate Ööde filmifestivali betoonhunt (Nokia Kontserdimaja ees, Estonia pst. 9, Tallinn) – skulptor Aivar Simson ja betoonitööde teostaja AS E-Betoonelement.

Igati aus ja väga betoonilik ehitis, kus kõik betoonitööd olid teostatud väga hea kvaliteediga.Toomas Laur, žürii liige: „Demonstreerib betooni mitmekülgselt, eriti konstruktiivse materjalina. Samas on nähtavad objektile sobiva faktuuriga puhasvalu pinnad.“ Eriauhind

 Žürii kommentaar: Hea demonstratsioon betooni kasutamise võimalustest väljaspool ehitiste ringi. Skulptuur avardab betooni kunstilisi võimalusi ja kaunistab meie linnaruumi efektselt. Maitsekas välimus ja laitmatu teostus.Enno Rebane, žürii liige: „Veidi ootamatu betoonikasutus on maitseka ja konkreetse materjalivaliku ning autori ja materjalitootja koostöös vormitud meeldivaks ja harmooniliseks tulemuseks.“ Ajakiri „Ehitaja“ selgitas online-küsitluse käigus nominentide seast välja lehelugejate lemmiku. „Ehitaja“ lugejate lemmiku auhind läks Virtsu sadama kaile.  „Aasta Betoonehitis 2009“ konkursi žüriisse kuulusid esindajad Eesti ehitusala liitudest - Eesti Betooniühingust (Toomas Laur), Eesti Arhitektide Liidust (Ike Volkov), Eesti Ehitusettevõtjate Liidust (Indrek Peterson), Eesti Ehitusinseneride Liidust (Heiki Meos), Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidust (Enno Rebane), Eesti Projektbüroode Liidust (Andres Saar), AS-ist Kunda Nordic Tsement (Aadu Kana, žürii esimees), samuti ehitusajakirjanike esindajad – Eva Kiisler ajakirjast „Ehitaja“, Liivi Tamm ajalehest „Äripäev“ ning Maritta Koivisto ajakirjast „Betoni“ (Soome).

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785