15. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veskiviigi sadama kaide projekt jääb jõusse

Kohus ei rahuldanud AS Evore kaebust Veskiviigi sadama akvatooriumi kinnitamise ja kaide projekti kooskõlastuse tühistamiseks.

AS Evore kaebuse sisuks Veskiviigi sadama ujuvkai kooskõlastamise suhtes Veeteede Ameti poolt oli see, et ujuvkai paigutamine muudab ohtlikuks suurte väikelaevade paigutamise Suur-Holmi sadama kaldaga ristioleva statsionaarse kai äärde.

Selles küsimuses leidis kohus, et sadamarajatise vastuolu meresõiduohutuse nõuetega ei saa järeldada üksnes asjaolust, et teatud ilmastikuolude korral võib teatud mõõtmetega aluse teatud viisil ja kohas toimuv manööverdamine sadamas osutada ohtlikuks.

AS Evore esitas kaebuse Vabariigi Valitsuse 25. juuni 2008. a korralduse nr 285 osaliseks tühistamiseks ja kohustamiseks anda vastavas osas uus korraldus ning Veeteede Ameti 16. juuli 2008. a kooskõlastuse nr 6-1-3/1897 tühistamiseks või õigusvastasuse tuvastamiseks. Seoses sellega jõustus Tallinna Ringkonnakohtu 16. detsembri 2009. a otsus antud vaidluses.

Vabariigi Valituse korraldusega nr 285 kinnitati Haapsalu Veskiviigi sadama akvatoorium ning Veeteede Ameti kirjaga kooskõlastati sama sadama kaide projekt.

Vabariigi Valitsuse korralduse ja Veeteede Ameti kooskõlastuse vaidlustas AS Evore, kuna leidis, et see osaliselt takistab Veeteede Ametit Suur-Holmi sadamat liikluseks avamast ning piirab Suur-Holmi sadama ja akvatooriumi kasutamist.

Tallinna Halduskohus jättis 10. novembri 2008. a otsusega AS Evore kaebuse rahuldamata, misjärel esitas firma kohtuotsuse peale apellatsioonikaebuse. Kaebuse jättis rahuldamata ka Tallinna Ringkonnakohus. Muuhulgas leidis Ringkonnakohus, et Suur-Holmi sadama akvatooriumiga hõlmatud veeala kuulub avaliku veekogu hulka asjaõigusseaduse § 159 mõttes. Avalikku veekogu võib liiklemiseks kasutada igaüks, kui seda seaduse või muu õigusaktiga ei piirata.

Sadamaseaduse alusel piiritletakse akvatooriumi määramisega sadama valdaja kohustused ohutu laevaliikluse ja korra tagamiseks sadamas, kuid selle määramine ei kõrvalda sadama valdajalt kohustust hoiduda avalikus veekogus rajatiste ehitamisest, mis võiksid takistada veesõidukite liiklemist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785