12. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MKM hoiatab taas katuste ülekoormamise eest

Seoses käesoleva talve rekordilise lume ning saabuva sulaga hoiatab Majandus-ja Kommunikatsiooniministeerium (MKM) katuste ülekoormatuse eest.

Katused projekteeritakse reeglina vastavalt tavapärasele lumekoormusele, mis ei arvesta ekstreemseid lumeolusid, räästas rippuvaid hiidpurikaid ning kaugele üle katuse serva ulatutavaid lumekarniise.

Lisaks eelnenule suurendab katustele mõjuvat lumekoormust sulailmade saabumine ja vihmasajud.

Suure lumekoormuse tõttu võib avariiohtlikeks pidada eelkõige nn kergeid teras- või puitkandjatel lame või väikese kaldega katuseid (tööstus- ja laohoonete, bensiinijaamade, spordihallide, estakaadide katused), kuhu lumi täies ulatuses peale jääb. Samuti on ohtlikud katused, mis külgnevad kõrgema ehitisega ja mille katusele kõrgema hoone seina äärde tuul suured lumehanged kuhjab.

Viilkatuste puhu võib katusel paiknev lumi sulailmade saabumisel mööda katusepinda alla libiseda ning allolijaid ohustada.

Lumekoormuse vähendamiseks ja ohu vältimiseks tuleb üleliigne lumi katustelt ja jääpurikad räästastelt eemaldada.

Katusekonstruktsioonidele ohtlikuks tuleb pidada lumekihti paksusega alates 0,5m.

Katuste puhastamisel lumest tuleb silmas pidada:• lume katustelt eemaldamisel ja jääpurikate lõhkumisel tuleb tagada tööd teostavate isikute turvalisus. (Katused on libedad!)• lume eemaldamisel ja jääpurikate lõhkumisel ei tohi lumel ja jääl lasta kukkuda inimeste liikumistsooni (töö tsoon piirata) ja madalamate hoonete katustele• lume ja jääpurikate mehhaanilisel eemaldamisel tuleb vältida katusekatte kahjustamist (külmaga muutub katusekate eriti rabedaks)• tuleb vältida äravoolulehtrite ja katuserennide ummistumist ja külmumistVastavalt ehitusseadusele vastustab ehitise ohutuse eest ehituse omanik, kes on kohustatud koristama üleliigse lume katustelt ning eemaldama jääpurikad. Ehitiste ohutuse tagamise kontrolli kohustus lasub kohalikel omavalitsustel ja Tehnilise Järelevalve Ametil, kellel on õigus rikkumiste korral rakendada sanktsioone.

Võib eeldada, et tänaseks mahasadanud lumi raudbetoonkatuslagedega hoonete katusekonstruktsioone veel ei ohusta (sh tüüpsed korrusmajad), kuid karniisidel kogunev lumi ja jää võib kahjustada vihmaveesüsteeme, allpool olevaid rõdusid, inimesi ja vara.

Kuna ilmajaama teatel on oodata lähiajal täiendavalt sademeid ja sulailmade saabumist, siis palume võtta kiiresti tarvitusele abinõud ohu vältimiseks.

Viimati olid suuremad varingud lume tõttu 1985. aastal, mil sisse kukkus sadu hoonete katuseid.

Lisaks eelnevale soovitab MKM valmistuda lume sulamisest tingitud sulavete ärajuhtimiseks, vältimaks vee kogunemist keldritesse ja teistesse madalamatesse kohtadesse. Sulavee ärajuhtimise soodustamiseks tuleks hoida sadeveekanalisatsiooni kaevude restkaaned puhtana ning vältida lumest tammide tekkimist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785