25. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: hinnatõus kui põrge

Uus Maa Kinnisvarabüroo elamispindade osakonna juhataja Elari Tamm kirjutab, et  tänast hinnatõusu võiks võrrelda, kui palli maha viskamisega, kus hoog allapoole on kiire ja gravitsatsioon jõuline, kuid maapinnaga põrkudes tõuseb pall taas ülespoole.

Kuid kindlasti mitte samale tasemel, kust algselt visati.

Möödunud aastal olid paljud sunnitud müüma kiiresti ja turuhinnast palju soodsamalt. Olukord oli tõesti üsna trööstitu, kuna pangad olid tõmmanud laenukraanid kinni ning turul valitses vaikne ootamine.

Täna on kliendid, kui ka pangad avatumad ning eriti just euro ootuses. Hinnad ei ole kindlasti samal tasemel, kust langus algas ning eelpool toodud võrdluses oleva pallimänguga on hoog rahulik ja põrkumine madal.

Kui kesklinnas oli pakkumisi, mille ruutmeetrihinnad olid alla 10 000 kr/ruutmeeter, siis täna on samad korterid pakkumises 17-20% kõrgema hinnaga. Samuti on tagasi investoreid kui ka kallima kinnisvara ostjaid, mis kõik viitab statistiliselt hinnakasvule.

Magalates on siiski hinnatõus pigem statistiline, kui reaalne, sest ostujõu taastumiseks ei ole palgad kasvanud ega töötus kahanenud. Seega ennekõike on aktiivsus, kui ka reaalne hindade kasv Tallinna kesklinnas ning muudes piirkonades olnud muutumatu ning jätkuv hindade korrigeerimine on siiski allapoole.

Korterite hinnad on üldise majandusfooni taustal kosumas ning mitmete eramute kui ka kallimate kruntide hinnad peavad veelgi õhku välja laskma.

Hindade tõus sõltub suuresti üldisest nõudlusest ning täna on pakkumiste arv langenud ning, mis aitab aktiivsemates piirkondades hindadel kasvada.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785