23. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara: hinnatõusu turul pole

Arco Vara teenindusdivisjoni juht Mart Saa kirjutab, et märgatavat hinnatõusu turul  tunda ei ole, küll aga on hinnalangus peatunud.

Tehinguid tehakse ehk natuke väärtuslikemate ja seega ka kallima ruutmeetrihindadega objektidega. Tundub, et häid nn põnevaid pakkumisi turul siiski väga palju ei ole, kuna nõudlus nende järele on taastumas ja otsijaid on palju. Otsijate hulgas on nii neid, kelledel endal vajadus elamistingimusi parendada, kui ka neid, kes soovivad oma sääste paigutada taaskord kinnisvarasse. Lähtudes inimeste euro ootusest arvan ise, et see on kasvav trend

Hinnatõusu mulje võivad tekitada ka turule alles jäänud uued korterid, mille pakkumishindades arendajad  hinnaalandusi enam ei tee.

Suur nõudlus on kesklinna ja vanalinna väga kvaliteetsete korterite suhtes. Kuid  seejuures ei ole ostuhuvilised  nõus müüjale  maksma eksperthinnangus märgitust kõrgemat hinda, mis aga enamasti ei rahulda siiski müüjaid.

Hinnatõusu ei ole loota väga halvas seisukorras elamutes. Samuti ei ole nn „mägede“ korterite puhul veel märgata olulist ruutmeetri hinnatõusu ja ma arvan, et seda esimesel poolaastal või isegi 2010 a ei ole ka tulemas.

Majade ja maade osas on olukord veel stabiliseerumata ning arvan, et enne kevadet ei ole selles valdkonnas ka loota selginemist. Talvel on majade  ja maade tehinguid vähe ning kevad näitab, kas ostjate huvi taastub enne, kui müüjate vajadus müüa, mis omakorda võib hindu veelgi allapoole viia.

Minu arvates on täna paljudes kohtades maa siiski ülehinnatud ning tõusu ajal ehitatud majade müügil ei ole reaalne saada enam tagasi ehituskulusid, kuna tänane ehitushind on niivõrd palju soodsam ja võimaldab ehitada samaväärseid maju palju väiksemate kuludega.

Oluline on siinjuures see, et kinnisvaraportaalides märgitud järelturu eluruumide pakkumise hind on harva müüdava objekti  reaalseks tehinguhinnaks ja see jätab natuke eksliku mulje kinnisvara otsijatele.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785