11. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuulikute ehitus sai teemaplaneeringu

Täna, 10. veebruaril kirjutasid Saare maavanem Toomas Kasemaa ja OÜ Hendrikson&Ko juhatuse liige Kuido Kartau alla lepingule, mille tulemusena viiakse ellu projekt “Tuuleenergeetika teemaplaneeringute koostamine Saare, Hiiu, Lääne ja Pärnu maakonnas”.

„Energeetika on valdkond, mis puudutab meist igaüht peamiselt kui tarbijat. Kuid oluline on teadvustada ja määratleda energia tootmise võimalused lisaks taastumatule Ida-Virumaa põlevkivienergiale ka Lääne-Eesti taastuvast tuuleressursist“ ütles maavanem Toomas Kasemaa.

Projekti eesmärgiks on koostada Saare-, Hiiu-, Lääne-, ja Pärnu maakonna territooriumite kohta maakonnaplaneeringu tuuleenergeetika teemaplaneering koos keskkonnamõjude strateegilise hindamisega. Teemaplaneeringute koostamise tulemusena selguvad potentsiaalsed alad, kuhu on võimalik tuuleparke reaalselt ehitada. Teemaplaneeringud on omakorda aluseks omavalitsuste üld- ja detailplaneeringute koostamisele ja projekteerimistingimuste väljaandmisele tuuleparkide rajamiseks.

Teemaplaneeringuid on vaja, kuna  täna ei kajasta Saare-, Hiiu-, Lääne- ja Pärnu maakonnaplaneeringud võimalikke maa-alasid, kuhu oleks võimalik rajada tuuleparke ja nende võrku ühendamiseks ülekandeliine. Samas on tuuleparkide loomise vajadus olemas ja see on kajastatud ka nii üleriigilises planeeringus “Eesti 2010” kui ka erinevates energeetika arengukavades. Energiamajanduse riiklik arengukava aastani 2020 ja Eesti elektrimajanduse arengukava 2008-2018 näevad meetmetena ette uute ühenduste ehitamist ja energiabilansis energiaallikate ühtlasema jaotuse saavutamist sh taastuvelektri osakaalu tõusu aastaks 2010 vähemalt 5,1% ja  aastaks 2015 vähemalt 8%. Üleriigilises planeeringus “Eesti 2010” on aga tuuleenergia tootmise võimalusena nähtud just nelja läänepoolse maakonna territooriumeid.

Projekti kogumaksumus on  1 132 800 krooni ja seda rahastatakse 85% ulatuses Norra-EMP regionaalarengu toetusskeemist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785