Colliers: 2010. aasta äratab ärikinnisvara turu lõplikult üles

EL riikide majandustundlikkuse indikaator (ESI) on alates 2009.a. märtsikuust näidanud püsivalt  tõusu, kuid oli aasta lõpuks siiski samane 2003.a. tasemega, vahendab Colliersi turuülevaade.

Eestis tõusis vastav näitaja detsembris 1.8 punkti ning on aastaga kasvanud 19.7 punkti, mille taga on peamiselt usalduse kasv tööstuse ning jaekaubandussektori suhtes. Positiivsena lõppes aasta ka kinnisvaraturu jaoks - viimases kvartalis suutsid sektori ettevõtted müügimahte tõusvas joones kasvatada ning detsembri kinnisvaraindeks oli +15.

2009. aastal tehti Harju maakonnas kokku 16 067 kinnisvaratehingut, millest 68% olid ostu-müügitehingud. Ärikinnisvara sektoris tehti 2009. aastal 215 tehingut äriobjektide ning 205 tehingut hoonestamata maaga.

Detsember oli aasta parim kuu hoonestamata maa turusektoris – Harju maakonnas toimus 50 tehingut, millest 45 paiknesid Tallinnast väljaspool. Äriobjektide osas liikus aasta viimane kvartal samuti tõusvas joones – ainuüksi detsembris toimus 21 äriobjektide tehingut. 2010. aasta tõotab tulla sektoris aktiivne – hinnad on turu tipptasemelt langenud 70 – 80% ning investorite huvi ärikinnisvara sektori vastu on taas tugevasti aktiviseerinud.
 
Ärikinnisvara müügi- ja üürihinna aastane dünaamika on toonud üsna suuri kõikumisi – viimaste puhul on langus olnud isegi 36%. Müügihinnad jätkavad 2010. aastal tõenäoliselt mõningases langustrendis, üürihinnad jõuavad aasta lõpuks ilmselt stabiliseerumise faasi.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed