1. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PwC: kinnisvaraturul tuleb pikk vindumine

PwC uuringu kohaselt loodetakse 2010. aastal Euroopa kinnisvaraturul müügirallit, ent karta on pigem pikaajalist vindumist, teatas ettevõte

Euroopa kinnisvaraturul usutakse langusperiood küll möödas olevat, aga taastumine paistab tulevat pikk ja aeglane, kui just pangad ei otsusta suurel määral kinnisvaralaenusid ja/või -tagatisi realiseerima hakata. Atraktiivseimad suurlinnad kinnisvarainvesteeringuteks on München, Hamburg, London ja Pariis.

PricewaterhouseCoopers'i (PwC) ja Urban Land Institute'i avaldatud Euroopa kinnisvaraturu raport kinnitab, et tänavu püsivad turuosaliste pilgud pankadel. Vastust ootab küsimus, mida teevad pangad kinnisvaralaenudega, kas asuvad oma bilansse puhastama ning panevad "hapu" kinnisvara kiirmüüki või püüavad võlgnikega kokku leppida uutes tingimustes ning ootavad paremate aegade saabumist.

Eurotsooni riikide pankades on tänaseks äriklientide kinnisvaralaene 781 miljardi euro ning Suurbritannia pankades lisaks veel umbes 250 miljardi väärtuses, lisaks sellele on pangad väljastanud 95 miljardi eest kinnisvaratagatisega võlakirju. Halbade ja lootusetute laenude osakaal on suur, mis paneb pangad müügisurve alla, ent eksperdid usuvad, et üldist suurt müügirallit pole siiski oodata enne, kui Euroopa majandus tervikuna taas selgele majanduskasvule pöördub.

Investorite riskijulgus on majanduskriisi käigus kõvasti vähenenud, kõrgeimalt hinnatakse stabiilse majanduse ja läbipaistva ärikultuuriga suurriikide suurlinnu:

27 Euroopa suurlinna võrdluses on ekspertide ja turuosaliste arvates parim koht kinnisvaraarendus- ja investeeringuteks München ja Hamburg, millele järgnevad London ja Pariis. Esikümnesse kuuluvad veel Viin, Milano, Istanbul, Berliin, Rooma ja Frankfurt. Möödunud aasta esikümnest on jäänud tänavu välja Zürich ja Helsinki ning päris edetabeli lõpuossa langenud Moskva. Kõige perspektiivitumateks hindavad eksperdid Dublini ning Budapesti kinnisvaraturgu.

Kinnisvaraliikide võrdluses on parimad tulususe väljavaated korterelamutel, kaubanduspindadel ja nn segakasutusega (kaubandus-meelelahutus, büroo-kaubandus jne) kinnisvaral ning väiksemad väljavaated hotellidel ja tootmishoonetel. Ent olulisem kui ärikinnisvara liik on ekspertide arvates tänasel päeval selle kvaliteet, mis näitab kinnisvarasektori tagasipöördumist "põhiväärtuste" juurde: lihtsa ja selge funktsiooniga kvaliteetkinnisvara heas asukohas on see, millele ka ebakindlal ajal võib kindel olla.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785