28. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu võttis vastu vette ehitamist lubava seaduse

Riigikogu võttis kolmapäeval vastu veeseaduse ja sellega seonduvate seaduste muutmise seaduse eelnõu, millega reguleeritakse vette ehitamist ja luuakse õiguslik alus avamere tuuleparkide rajamiseks.

Eelnõu poolt hääletas täiskogu lõpphääletusel 85 parlamendisaadikut.

Avalikku veekogusse ehitamiseks tuleb eelnõu järgi taotleda uuringuluba valitsuselt. Uuringute tulemusena otsustab valitsus hoonestusloa andmise. Hoonestusluba annab õiguse taotleda ehitusluba ja hiljem kasutusluba.

Avalikku veekokku rajatud ehitise eest peab isik tasuma riigile hoonestustasu, milleks on teatav protsent vastava sihtotstarbega maa Eesti keskmisest väärtusest.

Lisaks võttis riigikogu lõpphääletusel vastu valitsuse algatatud audiitortegevuse seaduse eelnõu, millega tõstetakse audiitorkontrolli kohustuse miinimumtaset ja parandatakse audiitorite kutsetegevuse järelvalvet.

Eelnõu poolt hääletas 81, vastu kaks parlamendisaadikut ja erapooletuks ei jäänud ükski parlamendisaadik.

Seadus seab piirid tegevusmahu osas, mille ületamisel tekib ettevõttel audiitorkontrolli või ülevaatuse kohustus.

Uue seadusega paraneb ka audiitorite kutsetegevuse järelevalve ning muutuvad vandeaudiitoritele esitatavad nõuded kvalifikatsioonile ja kutsetegevusele, mis tõstab teenuse kvaliteeti ja muudab majandusarvestuse valdkonna toimimise usaldusväärsemaks.

Eelnõuga kehtestatakse ka järelevalve teostamise alused siseaudiitori, vandeaudiitori, vandeaudiitorite ühingu ning audiitorkogu üle. Vandeaudiitorite kutsetegevuse järelevalvet hakkab koordineerima audiitorkogu juurde loodud audiitortegevuse järelevalve nõukogu.

85 parlamendisaadiku poolthäälega võeti vastu ka raudtee ja riigilõivu seaduse muutmise eelnõu, mille muudatused suurendavad olulisel määral raudteeseaduses kehtestatud vastutuskindlustuse miinimummäärasid.

Seadusemuudatused tingis vajadus vastutuskindlustusmäärasid seoses keskkonnakahjudega ajakohastada, kuna olemasolevad määrad ei kata praegu kõiki tegelikke kulusid võimaliku raudteeõnnetuse korral.

Riigikogu lõpphääletusel võeti vastu ka alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muutmise seaduse eelnõu, millega seadustab riik aktsiisikaupade elektroonilised saatelehed.

Tulevikus võib imporditud aktsiisikaupa edaspidi vedada liikmesriikide vahel ilma tolliprotseduuri kohaldamata, kui nimetatakse registreeritud kaubasaatja.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785