22. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: geodeesia sõltub ehitusturust

AS Geomark Nõukogu esimees Jüri Pärtna kirjutab, et kui ei arendata uusi kinnisvaraprojekte ega ehitata, siis ei ole ka geodeetidel suurt midagi teha.

Valdavalt on geodeesia projektid seotud ehitus- ja kinnisvaraturuga

Tänu eurorahaprojektide teostamisele (vee- ja kanalisatsiooniprojektid, teed) on mingitki tööd ka geodeetidel. Kuidagi ei saa öelda, et tööd oleks turule rohkem tulnud. Oma 25 aastasele kogemusele tuginedes võin öelda, et nii vähe tööd, kui praegusel perioodil (alates 2008.aasta lõpust) ei ole kunagi olnud. Olukord saab paraneda alles siis, kui hakatakse uuesti arendama, projekteerima ja ehitama.

Minu usk selle põhjal, mida olen lugenud ja jälginud, on et asi hakkab paranema ehk selle aasta teisest poolest.

Geomarkile on abiks olnud, et oleme tegutsenud ka väljaspool Eestit (Soome, Rootsi). Kahjuks on Eestis ainult väga üksikud geodeesiaettevõtted, kes ka ekspordiga tegelevad. Sellest oleks abi, eriti sellistel aegadel, kui praegu.

Geodeetiliste tööde tellijad on põhiliselt projekteerimise, ehitamise ja kinnisvaraarendusega tegelevad ettevõtted. Kuid ka riigiasutused, omavalitsused ning eraisikud.

Jämedalt võib geodeetilsed tööd jagada:

-Topo-geodeetilised mõõdistused – tulemuseks maa-ala geodeetilne plaan, mis on vajalik iga projekti ja detailplaneeringu alusena;

-Ehitusgeodeetilised tööd –kogu ehitusprotsessi käigus tuleb teostada väljamärkimisi, kontrollmõõtmisi, teostusmõõdistamisi;

-Katastritööd – katastriüksuste piiride mõõtmine, katastriüksuste jagamise, liitmise ja piiride muutmisega seotud tööd;

-Eritööd – näiteks olemasolevate hoonete detailne ülesmõõdistamine, vajumisvaatlused jne.

Eelpool loetletu on nö tarbegeodeesia.

Lisaks on kõrgem geodeesia, mis tegeleb maa kuju, maakoore liikumise, koordinaatide süsteemide, navigatsiooni jne teemadega.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785