21. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaanuarist kehtivad pottsepatööle uued nõuded

Unibuild OÜ meister Raivo Koppel kirjutab, et standard määrab kindlaks kahhel- ja tellisahju parameetrid ja see Euroopa standard hakkas Eestis kehtima jaanuaris 2010.

Standard määrab kindlaks  ahju minimaalse kasuteguri 78%, CO emissiooni 1500mg/m3, NO2  225mg/m3, orgaaniliselt seotud süsiniku 120 mg/m3, samuti tolmu 90mg/ m3.

Standard sisaldab arvutusi ahju parameetrite määramiseks, mille aluseks on nimisoojusvõimsus, mida valmistaja/pottsepp esitab. Seejuures on tegemist tellija poolt tellitud ja käsitööna valmistatud ahjudega. Pottsepana ei näe mingeid negatiivselt mõjuvaid piiranguid käsitööna valmivate ahju projekteerimisel.

Eelnevatel aastatel vähest kasutust leidnud puuküttega küttekollete üheks piiravaks teguriks oli just nende poolt tekitatud ülemäärased saastekogused ja uued normatiivid on rakendatud eelkõige selleks, et  ka edaspidi oleks võimalik seda traditsioonilist ja taastuvat energiat edukalt kasutada.

Erinevates riikides on puukütte osakaal erinev, kuid enamuses  Euroopa piirkondades  ja ka Põhja-Ameerikas on see  kasvav. Soodustavaks teguriks pean avatud ruumi planeeringut  ja  soojustuse paranemise levikut, mis võimaldab ehitada kogu hoone põhiütteks  ühe massiivahju. Selline ahi on meeldivalt madala pinnatemperatuuriga ja  ühtlase  energialoovutusega kogu ööpäeva jooksul.

Mõõdukate talveilmade korral piisab vaid 3 korda nädalas kütmisest ja selleks kulub igakordselt vaid 5-10 min. Kui ehitada samasse  kompleksi kaminahjuga veel  pliit , küpsetusahi, soojapink, saab tõeliselt sooja südame oma kodule. Selline kompleks kaalub kuni 6 tonni ja tema küttevõimsuseks on kuni 6 kWh.

Põõrdudes tagasi normatiivide juurde soovin, et need saaksid tuntuks ja tunnustatud nii ehitajate kui tellijate hulgas . Seni ei ole EVS Standardikeskus neid suurele töökoormusele viidates jõudnud  eesti keelde tõlkida aga kehtivad nad sellest  hoolimata ja loodan, et ka tunnustatakse .  Meie oleme need oma tööde projekteerimisel võtnud  seaduseks  ja tagame kliendile  ahju jätkuva probleemideta kasutuse  ka peale nõudliku ehitusjärelvalve  kontrollimise.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785