19. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: põhi jäi eelmisesse aastasse

Uus Maa Kinnisvarabüroo tegevjuht Mika Sucksdorff kirjutab, et möödunud aasta neljas kvartal oli kinnisvaraturule eriline mitmel põhjusel.

Esiteks, neljandas kvartalis jätkus tehingute arvu tõus, mis kinnitab juba kolmandat kvartalit järjest, et kinnisvaraturu põhi jääb 2009. aasta sisse.

Teiseks, Harjumaa korteriomandite tehinguhinnad tõusid IV kvartalis 9,1%, võrreldes eelmise kvartaliga. Me ei saa siiski veel rääkida stabiilsest hinnatõusust. Pigem on tegemist turul toimuva korrektuuriga, kui turg hakkab stabiliseeruma. Näeme kindlasti lähikuudel veel hinnakõikumist nii üles- kui ka allapoole, nüüd kui selge pöörang on toimumas. Kui võrrelda 2008. aastaga, olid 2009. aasta IV kvartali hinnad siiski veel 35,9% madalamad, aga see vahe väheneb iga kuuga.

Kolmandaks, müügis olevate objektide arv oli aasta lõpuks langenud 35,6%, võrreldes aasta algusega ning neljandaks võib tuua nii välismaiste kui ka kohalike investorite järjest kasvava huvi Eesti kinnisvara vastu.

Endiselt on Tallinna kesklinn, vanalinn ja Kadriorg kõrgelt hinnatud linnaosad ning ka investorite huviorbiidis ning seal on juba toimunud aktiviseerumine. Kesklinna keskmised hinnad olid detsembris 18 611 krooni/m2, mis oli 4,9% kõrgem kui eelmise kvartali viimasel kuul ehk septembris. Tallinna kesklinnast võib hetkel leida remonti vajava korteri 6 732 krooni/m2. Vastavalt kõrgeimad pakkumishinnad on Tornimäe majas, kus ruutmeetrihind võib olla isegi 91 837 krooni/m2. Oleme näinud ka esimesi juhtumeid, kus huvilised, kes on juba pikemat aega oodanud ostuotsuse langetamisega, on jäänud ilma soovitud korterist, kuna teised ostjad on ostnud korteri ära.

Pisut madalam huvi on magalates (Mustamäe, Õismäe, Lasnamäe, Kopli) asuva kinnisvara vastu, kus tüüpkorterite pakkumiste hulk on väga suur. Nõudluse kasvu on märgata uute või siis täiesti renoveeritud korterite osas. Tüüpelamud ei tekita suuremat huvi, inimesed soovivad erilisi lahendusi ja/või head asukohta. Mustamäe keskmised hinnad olid detsembriks jõudnud tasemeni 12 276 krooni/m2 ning Lasnamäe keskmised hinnad tõusid 6,6% ning jõudsid detsembriks 10 030 kroonile/m2.

Kruntide turg Harjumaal ja Tallinnas ei ole endiselt kuigi aktiivne. Müüdavad krundid on privaatsed, linnas sees suurusega kuni 1500 m2, mille hind jääb umbes 700 000 krooni tasemele, atraktiivsemates piirkondades (Nõmme, Kakumäe ja Pirita) on hinnatase 700 – 900 kr/m2. Linnast väljas otsivad ostjad krunte, mille hinnad jäävad umbes 400 000 kroonini. Eelistatud on piirkonnad, kus on juba eelnev asustus ning kommunikatsioonid ja juurdepääsuteed olemas. Põllupealsete kruntide nõudlus on hetkel minimaalne. Suurenenud on arendajate huvi. Soovitud krunt asub võimalikult lähedal kesklinnale ning sinna peaks olema võimalik ehitada kortermaja.

Üüriturg oli sesoonsusest lähtuvalt neljandas kvartalis natukene vaiksem kui kolmandas, kuid siiski aktiivne. Üürihinnad on tippaegadest langenud 50% ning hetkel on Tallinna keskmine üürihind jõudnud tasemeni 78 krooni/m2.

Nagu juba eelnevalt mainisime, on välisinvestorite huvi kesklinna, vanalinna ja Kadrioru korterite vastu tõusnud. Hinnatud on uued ja/või kvaliteetselt renoveeritud korterid. Otsitakse kõige rohkem 2-toalisi kortereid hinnaklassis 40 000 kuni 100 000 eurot ehk umbes 600 000 kuni 1 500 000 krooni. Korteri lisaväärtuseks on panipaiga, parkimiskoha, rõdu ja sauna olemasolu.

Kuigi 2010. aastat võib ennustada stabiilse aastana kinnisvaraturul, näeme me käesoleval aastal ka kindlasti kinnisvaraturu uue tulemise esimesi märke. Kevadel alustavad suured ehitusfirmad jälle ehitamist, aga kindlasti põhjalikult kaaludes, mida, kuhu ja kui palju täpselt ehitada. Majanduse üldise fooni paranedes jätkub kindlasti tehinguaktiivsuse tõus. Esimene poolaasta saab olema tagasihoidlikum kui teine poolaasta, aga ootame 2010. aastast aktiivsemat kui oli eelmine.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785