18. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: Tallinnas ja Riias on eluasemeturu põhi möödas

Kinnisvaraettevõtte Ober-hausi teatel võib kinnisvaraturu põhi olla Tallinnas ja Riias möödunud, kuna eelmise aasta neljandas kvartalis kerkisid kahes Balti pealinnas korterite hinnad ning ka tehingute arv suurenes.

Riia äärelinnades ja Tallinnas kasvasid eluasemehinnad neljandas kvartalis võrreldes eelmise kvartaliga vastavalt nelja ja seitsme protsendi võrra, selgub Ober-hausi Baltikumi kinnisvaraülevaatest.

Viimaste kuudega on keskmised hinnad tõusnud Tallinnas 669 eurolt 753 euroni ruutmeetrilt ja Riia äärelinnades 460 eurolt 494 euroni ruutmeetrilt.

Tehingute arv on Tallinnas kasvanud võrreldes kolmanda kvartaliga 25 protsendi võrra, mis viitab Ober-hausi hinnangul kinnisvaraturu põhjast möödumisele.

Riia kesklinnas püsisid hinnad neljandas kvartalis samal tasemel, mis eelmisel kvartalil. Keskmine ruutmeetrihind Riia kesklinnas ja vanalinnas oli neljandas kvartalis 1500 eurot, langedes kesklinnaäärsetes piirkondades 800 euroni.

Tallinnast ja Riiast pool aastat hiljem alanud kinnsivarahindade langus Vilniuses jätkus ka mullu neljandas kvartalis. Vilniuses langesid keskmised hinnad nelja protsendi võrra võrreldes kolmanda kvartaliga.

Võrreldes eelmise kvartaliga oli langus väiksem ning ka tehingute arv on kasvanud 26 protsendi võrra alates 2009. aasta algusest, viidates, et ka Vilniuses võib kinnisvaraturu põhi juba käes olla.

Vilniuses on jätkuvalt Baltikumi pealinnadest kõige kõrgemad hinnad. Leedu pealinnas on nõukogudeaegsete eluasemete keskmine hind 950 eurot ruutmeetrilt, Riias 494 eurot ja Tallinna 695 eurot ruutmeetrilt.

Riias on jätkuvalt odavaim kinnisvara kui üheski Euroopa Liidu pealinnas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785