4. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: kevadel on kinnisvaraturu tee tõusule lahti

2007. aasta pronksiööst alanud kinnisvarahindade langus, millest eelmise aasta alguses sai pea püstloodis kukkumine, muutub sel aastal kergeks tõusuks.

Analüütikud nimetavad kinnisvaraturgu "suureks loomaks". Võrreldes aktsiaturuga toimub kinnisvaraturul igasugune suunamuutus palju aeglasemalt, ent seda kindlamalt. Pole säärast närvilist tõmblemist nagu aktsiagraafikutelt välja paistab - kui on langus, siis ikka mitu aastat järgemööda, tõusuga on muidugi samad lood.

Üldine hinnang on, et kinnisvaraturg on aktsiaturust umbes pool aastat maas. Kuna börsil on positiivsed meeleolud juba aasta algusest, võib kinnisvaraturu põhjaks pidada 2009. aasta sügist.

Põhjadega on see paha lugu, et teada saab neist takkajärgi. Pole ju midagi imestada, kui turg kvartali jagu paigal püsib või isegi kerget tõusu näitab, ent selgub, et tegu oli siiski statistilise anomaaliaga. Tundub, et neljandas kvartalis jääb kinnisvaraturg positiivse poole peale, millest saab baas järgmise aasta tõusule.

number9980 krooni oli Tallinna 2toalise tüüpkorteri pakkumishind 16. detsembri 2009 seisuga city24 andmeil. 2007. aasta aprillis küsiti ruutmeetri eest 23 200 krooni

Kõige tugevam vastuväide tõusule on, et aasta halvim aeg on jaanuar-veebruar. Eelmise aasta jaanuar oli kinnisvaraturu õudusunenägu: tehingute arv tõmbus enneolematult kokku ning hinnad langesid kolinal.

Pessimistid osutavad, et küttekulud viivad sundmüüki veel hulga kortereid ning maju. sundmüügid ning küttekulud on tugevad argumendid. Seetõttu ei saagi välistada, et jaanuaris-veebruaris näeme veel kord turgu miinusmärgiga.

Ent kevadeks oleme selle viimase kukkumise ületanud ning tee tõusule on lahti. Loomulikult ei prognoosi ma lähiaastateks mingit rallit, ent näen, et järgmiseks aastavahetuseks oleme praeguselt tasemelt kindlasti kõrgemal.

Kui palju, on äärmiselt keeruline öelda, ent julgen siiski välja pakkuda tõusuprotsendiks 15. Pean eelkõige silmas Tallinna korteriturgu, mis on ka kogu riigi kinnisvaraturu mootor.

Kindlasti jääb kinnisvaraturule linnalähedasi poolikuid arendusprojekte, millele ei leitagi ostjat ning mille saatuseks on lagunemine või lammutamine.

Ent kogu turuga võrreldes on need siiski marginaalsed ning suurt pilti palju ei mõjuta.

Kõige tugevam argument, miks ma usun kinnisvaraturu tõusu, on oodatav majandustõus alanud aasta lõpus ning sellega tihedalt seotud euro tulek 2011. aastal, mis tundub praeguse seisuga juba üsna kindel olevat. Samuti on tugevaks argumendiks pankade leebemaks muutunud laenupoliitika.

Võib-olla vähemoluline argument, mida siiski ei maksaks alahinnata, on välismaalaste taastuv ostuhuvi. Kuna turg on langenud 50-60 protsenti, meelitab see taas investoreid.

Prognoos

2010 - oodata on kerget tõusu

aasta lõpuks on Tallinna korterite keskmine hind 15% kõrgem kui praegujaanuaris-veebruaris võib veel tulla väike langus, mis kompenseeritakse suve alguseksarendajad tulevad riburada pidi välja uute arendusprojektidegakuna ehitushinnad on veel madalad ning konkurents meeletu, saavad arendajad pakkuda head kvaliteedi-hinna suhetärikinnisvara turul jätkub langus, pööre tuleb alles aasta pärasttoimunud hinnalangus meelitab ligi välisinvestoreid

Argumendid tõusu kasuks

majanduslangus lõpeb järgmisel aastal

euro saabub 2011. aastalpankade laenupoliitika on muutumas sõbralikumakspalkade langus peatubpaljud pered on mitu aastat ostuotsust edasi lükanud ning põhja oodanudkardetud sundmüükide lainet pole saabunud, pangad pole lisatagatisi nõudnudvälismaalaste huvi kinnisvarasse investeerida kasvabuue kinnisvara turul on pakkumiste hulk kokku kuivanud ning lähiajal uusi valmimas pole

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785