22. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võidusamba ristiosa valguslahendus tellitakse uuelt partnerilt

Kaitseministeerium võttis täna Tšehhi firmalt Sans Souci vastu Vabadussõja võidusamba garantiitööd ning ei jäänud rahule.

Ekspertide soovitustele tuginedes ei aktsepteeri kaitseministeerium monumendi ristiosa mittekvaliteetset valguslahendust ning korraldab riigihanke uue partneri leidmiseks.

„Peame tõdema, et ka pärast kahte ajapikendust on Tšehhi lepingupartnerite poolt teostatud garantiiremondi tulemus ebarahuldav. Monumendi unikaalne klaaslahendus ja muud ehitustööd vastavad algselt kavandatule, kuid ristiosa sisemine valgustus ei vasta meie ootustele,“ lausus kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Tänasega on Tšehhi firma Sans Souci teostanud monumendi garantiiremondi ja põhilises osas on võidusamba püstitamisel seatud eesmärgid saavutatud – Eesti Vabadussõja jäädvustamiseks on rajatud keskne monument, mida on oma silmaga vaatamas käinud kümned tuhanded inimesed.

Monumendi põhikonstruktsioonid on valminud kooskõlas algselt kavandatuga ning vastavad autorite ja tellija nägemusele. Paraku ei taganud Sans Souci lepinguga võetud kohustust rajada monumendile nõuetekohane elektri- ja valgustussüsteem ega suutnud tekkinud probleemidele leida lahendust ka garantiitööde käigus.

Kaitseministeeriumi ja samba autorite poolt täna koostatud aktis on välja toodud, et samba ristiosa taustavalgustus ei tööta lepingus ettenähtud korras ning ristiosa kontuurid põlevad  ebaühtlaselt. Samuti asetsevad Sans Souci poolt garantiitööde käigus paigaldatud valgustuspaneelid silmnähtavalt ebaühtlaselt. Eeltoodust lähtuvalt korraldab kaitseministeerium riigihanke samba uue valgustuslahenduse teostamiseks teistelt pakkujatelt. Täiendavate tööde eesmärgiks on tagada monumendi lahendus autorite poolt algselt kavandatud kujul.

Lisahankega kaasnevad kulud kaetakse Sans Soucile seni tasumata summa arvelt. Täiendavalt nõuab kaitseministeerium Tšehhi firmalt sisse trahvi lepingus sätestatud kohustuste mittenõuetekohase täitmise eest.

Kuni uue valguslahenduse valmimiseni rajab kaitseministeerium ajutise välispidise valgustuse, et tagada monumendi kohane esilepääsemine Tallinna peaväljakul.Ent võit on üürike ning näiline. Kuid siiski..

Ent kiireid sõnumeid ei too tänapäeval enam valge tuvi, vaid need lendavad läbi õhu veel rutem. Kiiretest sõnumitest on saanud kiirsõnumid ehk SMS-id. Sooda mobiiltelefon andis iseloomulikul moel märku, et kiirsõnum on saabunud. Viiendal kuupäeval, nagu alati. Ent täna viis sõnumi sisu Sooda näo naerule, sest lühikene teade vahendas, et kolmkümmend tuhat krooni palgaraha on jõudnud Sooda pangaarvele. Ja nii sai see olema iga kuu algul.

Rõõmus naeratus ei kadunud kunagi Sooda näolt, kui kiirsõnum talle teatas, et kolmkümmend tuhat tublit krooni on saabunud Sooda pangaarvele, sest selle sõjaväega võis juba rahulikult ja kindlalt homsele päevale vastu minna ning polnud karta, et kuu lõpus oleks tulndud näguripäevi näha.

Hall habe ning hall ülikond sobivad hästi hallile mehele, kes tukub elektrirongi istmel, toetudes parema küünarnukiga aknalauale.Aeg-ajalt küünarnukk libiseb ning mees nihutab ennast veidike. Ent jälle noogutab tema pea rongi kõikumise rütmis.

Paks tüdruk otse ees haigutab, kaks pingirida edasi tukubüks hallide vuntsidega mees ning vaatab siis ähmasel pilgul ringi. Unised reisijad sõidavad poole kümnese rongiga Nõmmelt linna poole.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785