Mis põhjustab ehitusmasinas õlitaseme pidevat tõusu?

Addinol määrdeainete tehniline ekspert Jaanus Lember kirjutab, et ehitusmasinate mootorites on õlivahetusintervall paika pandud vastavalt mootori töötundidele.

Kuid harva võib juhtuda ka vastupidist, kus ehitusmasina mootori õlitase tõuseb pidevalt, ilma, et oleks sinna mootoriõli juurde valanud.

Mis seda põhjustab?

Kui õlitase ehitusmasina mootoris tõuseb, tulevad kõne alla järgmised põhjused:
• Mootoriõli on saastunud hüdroõliga. Sellisel juhul on sageli mootori külge kinnitatud hüdropumba tihend defektne.
• Õliringlusse on tunginud vett. Vesi võib mootoriõlisse tungida jahutussüsteemi leketest, väljast vihmaveena või vahest aurudüüside kaudu. Glükooli sisaldumine viitab lekkivale jahutussüsteemile. Õlivahetus peaks järgnema juhul, kui vee sisaldus ületab 0,3%, või kui glükooli test osutub positiivseks.
• Sageli tõuseb õlitase ka diiselkütuse sissetungimise tõttu. Kui sissepritsepihustid on defektsed või sissepritse ajastus on vale, ei põle silindrisse sissepritsitud kütus täielikult ära. Põlemata jäänud kütus valgub otse mootoriõlisse. Kui kütuse sisaldus ületab mootoriõlis 4%, on selle mõju negatiivne, sest õli viskoosus (paksus) langeb liialt.

Konkreetset põhjust, miks õlitase tõuseb, saab hõlpsalt välja selgitada Wearchecki õlianalüüsiga. Viskoossuse kõrval, mis langeb hüdroõli või kütusega saastumise tagajärjel, muutuvad ka manused või nende kontsentratsioon.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed