Autor: Virge Haavasalu • 11. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lembit Tampere: Arco Vara aktsiahinna tõus ei tähenda investorile midagi

Arco Vara aktsiahinna tõus tuleva aasta märtsis tulenevalt aktsiakapitali vähendamisest ei oma uutele investoritele mingit tähendust selles mõttes, kuna ettevõtte majanduslik seis ei muutu, kinnitas tänasel aktsionäride erakorralisel koosolekul Arco Vara juht Lembit Tampere.

„Kui aktsiahind, olenemata sellest, kas see on 3 või 30 või 60 krooni, tuleneb aktsiate arvust, mitte ettevõtte majandusnäitajatest, siis see on tehniline küsimus,“ rääkis Tampere aktsiahinna tehnilise muutuse mõju puudumisest.

Uus aktsiahind kujuneb Arco Vara juhi sõnul börsil nii, et aktsiahind korrutatakse sisuliselt  läbi 20-ga, mis peaks tegema uueks aktsiahinnaks, arvestades tänast 3-kroonist hinda, umbes 60 krooni. Muutus toimub siis, kui on registreeritud ettevõtte uus kapitalisuurus tuleva aasta 1. märtsil.

„Seni kaua, kui meil on üks aktsiate arv, kaupleb ta sel hinnal, kus ta hetkel on, ja kui on uus, vähendatud aktsiate arv, mis toimub ühe päevaga, saab olema uus aktsia hind,“ selgitas Tampere. Kui märtsi algul aktsiate arv väheneb 20 korda, siis hind kakskümmend korda suureneb, lisas ta.

Tampere selgitas veel, et osaluse suuruse mõttes ei tähenda aktsiahind nii juurdetuleva aktsionäri kui ka olemasoleva aktsionäri jaoks midagi, kui vaid seda, et aktsia kaupleb efektiivsema hinnaga.

Kui täna on aktsia ostu- ja müügihinna vahe 10 protsenti ja kui täna Arco Vara aktsia teeb ühe eurosendise hinnatõusu, siis tõuseks ettevõtte väärtus justkui 5 protsenti, mis võib sõltuda sellest, kas viimane turutehing oli ostu-või müügitehing,  rääkis Tampere.

„See on ju naljakas, et ettevõtte hinna muutus 5 protsenti sõltub sellest, kumb tehing oli viimane,“ leidis ta. Kui aga aktsia kaupleb kakskümmend korda suurema hinna pealt, siis on ostu ja müügi hinna vahe 0,5 protsenti, mis tundub Tampere meelest mõistlikum.

Ühe eesmärgina aktsiakapitali vähendamiseks nimetati ka aktsionäride koosolekul täiendava kapitali kaasamise võimaluse tekitamist. Kas antud mõte on kinnisvaraettevõttel tõsine plaan,  kinnitas Tampere, et täna kindlat plaani selleks ei ole ja selle peale ei ole juhtkond ka veel mõelnud. Enne kui ei ole tänased aktsionäride üldkoosoleku otsused jõustunud, ei tahaks Arco Vara ajast ette rutata ja täiendava raha kaasamise plaane tegema hakata, põhjendas Tampere.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785