2. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võrdlus: milline küttesüsteem on soodsaim?

Kui palju kulub 150m² eramu kütmiseks raha, kui hoone aastane soojusenergia vajadus on 30 000kWh, kirjutab OÜ ABC Kliima direktor Priit Pärn.

Tegelikult ei ole kunagi võimalik täpselt öelda, kui palju raha ühel või teisel eramul aastas kütmiseks kulub. Kõige rohkem eksitaksegi just siis, kui hakatakse sarnaseid maju omavahel võrdlema. Selleks, et erinevaid küttesüsteeme omavahel võrrelda, peab esmalt tagama, et kõik tingimused võrdluses oleksid samad. Täiesti vabalt võib juhtuda ka nii, et eramu, kus on aastane küttekulu rahalises väärtuses väiksem, maksab tegelikult soojuse kilovatti eest rohkem, kui see, kellel on aastane küttekulu rahaliselt suurem. Lihtne näide kuidas see võimalik on, üks külmetab, teine higistab.

Sama viga tehakse alatihti ka ahjuküttega. Võrreldakse puude maksumust, kuid unustatakse ära, et ahjuküttega eramutes on tihti maja pool aega kütmata. Kui aga kasutada elektriradiaatorit või soojuspumpa samadel tingimustel, ehk siis lülitada see õhtu kell 5 sisse ja kell 12 enne magama minekut välja, siis selgub, et soojuspump on puudest tükimaad soodsam ja ega elektrikütegi enam kallis ole.

Seega – võrdle alati erinevaid kütteliike samadel tingimustel ja arvutuslikult, mitte stiilis, naised saunalaval rääkisid!

Õhusoojuspumpade aastast täpset küttekulu on üsna keeruline arvutada. See on otseses seoses hoone arhitektuuriga. Sõltub, kui palju saab soojus vabalt hoones liikuda ja kui palju on vaja lisakütet kasutada. Paljud näiteks hoiavad vaheuksed suletud ja see takistab soojuse vabaliikumist olulisel määral. Paljud jälle kütavad rohkem ahju ja taas on tulemused erinevad. Siinkohal annaks ka väikese soovituse, kütke ahju juurde vaid külmemate ilmadega, sest reeglina on õhusoojuspumba soojus veel -10°C juures ahjusoojusest odavam.

Tabeli vaatamisel peab jälgima ka seda, et kõik 150m² hooned ei tarbi aastas 30 000kWh soojusenergiat. Täna ehitatakse ka maju, mis sama suuruse juures tarbivad vaid 20 000kWh soojusenergiat. Sellisel juhul võite võrdlusmomendi saamiseks kõiki numbreid proportsionaalselt muuta. Ja jällegi väike tähelepanek, mis on siis hea, kas küttesüsteem või ehituskvaliteet, kui maja lihtsalt ei tarbigi eriti soojusenergiat? Kui mul oleks nüüd soov näidata, et just see soojuspump on parimate näitajatega, siis loomulikult paigaldan ma selle sellisesse hoonesse, kus ta lihtsalt ei saagi palju elektrit tarbida. Seega, ka soojuspumpasid tuleb alati võrrelda ühtedel ja samadel tingimustel.

Eelpool toodud põhjendusi arvestades on õhusoojuspumpadel toodud välja küttekulude vahemik, mitte konkreetne maksumus.

Küttesüsteemi liik Aastane küttekuluOtseelekterküte 30 000kWhAhjuküte, kuivatatud segapuit  38 ruumimeetrit (m³)Ahjuküte, kuivatatud kasepuit 27 ruumimeetrit (m³)Õhusoojuspump* + elekterküte 10 0000 - 15 000kWhÕhusoojuspump* + ahjuküte, segapuit 8 000 - 10 000kWh +  2,6-6,4m³Õhk-vesi soojuspump** 10 500kWhMaasoojuspump 6655kWh Küttesüsteemi liik Ühiku hindOtseelekterküte 1kWh - 1.20EEKAhjuküte, kuivatatud segapuit  1m³ - 500EEKAhjuküte, kuivatatud kasepuit 1m³ - 700EEKÕhusoojuspump* + elekterküte 1kWh - 1.20EEKÕhusoojuspump* + ahjuküte, segapuit 1kWh - 1.20EEK + 1m³ - 500EEKÕhk-vesi soojuspump** 1kWh - 1.20EEKMaasoojuspump 1kWh - 1.20EEK Küttesüsteemi liik Aastane küttekulu EEKOtseelekterküte 36 000EEKAhjuküte, kuivatatud segapuit  19 000EEKAhjuküte, kuivatatud kasepuit 18 900EEKÕhusoojuspump* + elekterküte 12 000EEK - 18 000EEKÕhusoojuspump* + ahjuküte, segapuit 11 300EEK - 15 200EEKÕhk-vesi soojuspump** 12 600EEKMaasoojuspump 7 986EEK

*Võrdluses on kasutatud inverteriga õhusoojuspumpa, mille nominaalvõimsus +7°C välistemperatuuriga on 6kW ja maksumus koos paigaldusega 23 000EEK

**Võrdluses on kasutatud õhk-vesi soojuspumpa, mille nominaalvõimsus +7°C välistemperatuuriga on 10kW ja maksumus koos paigaldustöödega on 140 000EEK.**Õhk-vesi soojuspumba soetamisega peab olema väga tähelepanelik, sest paljude turul pakutavate seadmetega säästu ei saa.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785