27. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elering võttis ehitajatelt  vastu kolm renoveeritud alajaama

Elering OÜ-le kuuluv Keila 110 kilovoldine (kV) alajaam oli enne ehitustööde algust suure keskkonnareostuse ohuga, kuna kasutusel olid suure õlimahuga lülitid.

Renoveerimistööde järgselt on tegemist Lääne Harjumaa suurima sõlmalajaamaga ning samaaegselt tähtis elektrenergia transiitsõlm, mille kaudu edastatakse Aulepa ja Pakri tuuleparkides toodetud "rohelist elektrienergiat". Projekti mahus uuendas Eesti Energia Jaotusvõrk AS 35 kV jaotlat ja Televõrgu AS paigaldas uue antennimasti. Peatöövõtjaks Keila alajaamas oli Merko Ehituse AS ning üleandmine-vastuvõtmine toimus 24.novembril 2009. Tööde maksumuseks kujunes 70,9 miljonit krooni.

Rapla 110 kV alajaama renoveerimistööd on tehtud varustuskindluse parandamiseks ja keskkonnamõjude vähendamiseks. Eesti Energia Jaotusvõrk AS rekonstrueeris  samaaegselt 35 kV jaotusseadet. Rapla alajaam on piirkondlikult tähtis sõlmalajaam. Rapla alajaama renoveeris 25.novembriks ka Empower AS  ja ehituse maksumus oli 51,8 miljonit krooni.

Täna, 26. novembril võeti vastu Rõuste 110 kV alajaama laiendus Tooma Tuulepargi (TP) liitumiseks. Eleringi liitumislepingu alusel ehitati Tooma TP liitumiseks uus 110 kV jaotusseade osa ja paigaldati vajalik seadmestik. Rõuste alajaama on ühendatud juba 2 tuuleparki, millele lisandus nüüd ka kolmas park. Kõikide tuuleparkide tuulegeneraatorite välja ehitamisel kujuneb koguvõimsuseks 57,5 MW. Selle elektrikoguse läbilaskmiseks tugevdati ka Rõuste-Lihula 110 kV liini. Rõuste alajaamal on oluline osa  Saaremaa elektrivarustuse tagamisel. Äsja vastuvõetud alajaama ehitajaks oli ABB AS. Renoveerimistööd läksid kokku maksma 23,6 miljonit krooni.

Elering OÜ on energia ülekandega tegelev ja elektrisüsteemi töökindlust tagav ettevõte, mis ühendab terviklikuks energiasüsteemiks Eesti suuremad elektrijaamad, jaotusvõrgud ja suurtarbijad.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785