Autor: Enn Tosso • 25. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koonerdamine põhjustab sobimatu materjali kasutamist

Pahatihti on kuulda juhtumitest, kus ehituse käigus kasutatakse säästmise eesmärgil kehva kvaliteediga või mittesobivaid materjale.

Kuidas tellija end kaitsta saab: kas harida end ehitusspetsialistiks või panna materjalivalik detailselt lepingusse kirja?

OÜ Ahti Väin Konsult omanik Ahti Väin kinnitas, et probleem on täiesti olemas ja laieneb pidevalt koos materjalide valiku suurenemisega. "Kõik algab kindlasti hinnast - kellele säästust, kellele suuremast kasumimarginaalist. Heast hinnast on huvitatud nii tellija kui ka ehitaja," märkis ta. Hinna nimel tehakse ka asendusi, kus jäetakse arvestamata materjalile esitatud erinõuded. Näiteks kasutatakse niiskes ruumis materjale, mis on ette nähtud kuiva ruumi jaoks.

Väin ei arva, et asendamine on alati tahtlik, sageli tuleneb see hoopis teadmatusest. "Materjalide valik on tohutu ja selles orienteerumiseks on vaja spetsialisti abi. Müüja lihtsalt ei tea, kuhu materjali kavatsetakse paigaldada ja ostja ei süvene, mida talle täpselt müüakse. Kui ostja soovis tasandussegu, siis ta sai tasandussegu," vaagis Väin.

Materjalide väärkasutamine ei paista pahatihti esialgu välja ning selgub alles ekspluatatsiooni käigus. "Sageli on väärkasutused seotud näiteks külmasildadega, ka akustikaga, vee läbijooksuga," loetles Väin, kelle sõnul võib asendusmaterjali kasutamine olla konkreetse tööprotsessi juures põhjendatud, ent alati tuleb vaadelda hoonet tervikuna.

Väina sõnul minnakse odavama vastupanu teed enamasti ehitaja initsiatiivil, kes on leidnud turult nn analoogi, ent pole piisavalt tutvunud selle kasutusjuhendiga. Loomulikult on sääst ahvatlev tellijale, kes soovib vähem kulutada ning eeldab, et talle pakutakse samaväärset asendust.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785