19. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko: kõigil suurtel arendajatel on portfellid tühjad

Merko elamuehitusdivisjoni juht Tiit Kuusik ütles elamuehituse taaskäivitamist põhjendades, et kõigil suurtel arendajatel on praegu korteriportfellid tühjad.

Ta tegi väikse ülevaate turust - hinnalangus on keskmiselt Tallinnas 50 protsenti, kohati kaks korda langust; tehingute rahaline maht 75 protsenti kukkunud; pakkumises umbes 6000 korterit, ent osa pakkumisi on mitmekordselt; umbes 1000 pakkumist kvalifitseerub uue korteri alla, kus inimesed sees elanud ei ole.

„On toimunud turu elavnemine, suurematel arendajatel on portfell tühi,“ sõnas ta. Tema sõnul olid aasta algul vaid üksikuid julgeid väikearendajaid, ent needki tõmbusid tagasi. „Nüüd on suuremad agressiivsemaks läinud,“ vihjas Kuusik sellele, et ka teistelt suurtelt arendajatelt võib peagi arenduse uudiseid oodata.

Ta möönis, et hindadele avaldavad seni veel survet sundmüügid, ent need  ei kvalifitseeru päris uute alla, kuna seal on sees elatud.

„Merko, YIT, NCC, Skanska – kõigi portfell on tühi. Meie pole teinud massilist kampaaniat, oleme müünud 5-6 tükki kuus, mis on stabiilne. Viimastel Pärnu mnt korteritel oli lausa konkurents, tekkis juba ostjate pingerivi. Üldine hinnang on, et head asja pole turult saada,“ selgitas Kuusik turuolukorda. „Jumal teab mis arendaja poolt tehtud asjad, need ei ole konkurendid,“ viitas ta olemasolevatele pakkumistele.

Ta rõhutas, et ehitushinna madalus annab tunda, see on võrreldav 2003. aastaga. „Kinnisvara hind hakkab enne tõusma kui ehitushind. Kui pakkumisi on vähe, siis hea kauba eest on võimalik rohkem küsida,“ põhjendas ta.

Ta lisas, et kolmandik ostjatest ei kasuta panga abi, vaid ostavad korteri kohe välja. Nad ei osta igasugust, soovivad head asja heasse kohta.

Merko plaanib arendada järgmiseks suveks Pärnu mnt 60 korterit ja Räägu tänavale 49 korterit.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785