Autor: Silvia Kruusmaa • 16. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toomas Tooli süüdistatakse turumanipulatsioonis

Põhja Ringkonnaprokuratuur saatis üldmenetluse korras kohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse Toomas Tooli ja SEB endist maaklerit väärtpaberituruga manipuleerimises.

Prokuratuur alustas antud asjas kriminaalmenetlust 2009. aasta veebruaris Finantsinspektsiooni kuriteoteate alusel. Eeluurimise viis läbi Põhja Politseiprefektuuri majanduskuritegude talitus.

Kirjeldatud viisil pandi müüki ligikaudu 500 000 aktsiat, mille tagajärjeks oli kunstliku hinnapiiri tekkimine ning negatiivne surve aktsia hinnale. Sellise kavatsetud mõjutamise tulemusel viidi börsil kauplejad eksitusse AS Arco Vara aktsia tegeliku turuväärtuse osas ning aktsia hind langes 22.07.2008 börsipäeva lõpul 0,55 EUR piirini.

Põhja ringkonnaprokurör Maria Sutti sõnul on turumanipulatsiooni puhul tegemist raskesti tõendatava peitkuriteoga ja prokuratuuril on hea meel, et käesolevas asjas on politsei ja finantsinspektsiooni kaasabil kogutud piisavalt tõendeid, mis võimaldavad kriminaalasja kohtusse saata. "Kuna meil selle paragrahvi alusel varasem menetluskogemus puudub ja tegemist on väga spetsiifilise valdkonnaga, saab kohtumenetlus olema kindlasti keeruline ja vaidlusrohke," märkis Sutt.

Finantsinspektsiooni juhatuse liige Kilvar Kessler toonitas, et nende selge prioriteet on juurida välja igasugune kuritegelik alge finantsvahendajates. “Olukorrad, kus börsimaakler aitab turgu manipuleerida või finantsanalüütik kuritarvitab siseteavet, ei ole mitte mingil moel aktsepteeritavad. Panen kõigile finantsvahendajatele südamele, et teil on oma töös kohustus finantssektori kuritegelikel eesmärkidel ärakasutamist tõkestada."

Põhja prefektuuri majanduskuritegude talituse juht vanemkomissar Rain Kuus kinnitas, et kaasaegse majanduspolitsei oluline ülesanne on tagada, et väärtpaberiturg toimiks ausalt ning põhineks investorite võrdsel kohtlemisel. "Meie poolt tänaseks lõpuleviidud menetlused väärtpaberiringlusega seotud kuritegevuses  näitavad, et probleem on olemas." Kuus lisas, et kindlasti pööravad politsei ja prokuratuur sellele tõsisele majandusalase kuritegevuse valdkonnale teravdatud tähelepanu ka edaspidi.

Toomas Toolile ja Karoly Kirberile esitati süüdistus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb turumanipulatsiooni. Kohtus süüdimõistmisel võib sellise kuriteo eest karistada rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Reedel Äripäev, et Arco Vara aktsiatega on toimunud kohati huvitavaid ja kõrvalseisja jaoks raskesti seletatavaid tehinguid. Eelmisel aastal Arco Vara suuraktsionäriks tõusnud salapärasel ärimehel Toomas Toolil õnnestus üllatavalt hästi tabada esimene Arco Vara aktsiate ost. Temast sai börsivälise tehinguga kinnisvarafirma viie miljoni väärtpaberi ehk 5,25% aktsiate omanik eelmise aasta 4. juulil.

Viis päeva hiljem andis Arco Vara investoritele teada, et käivitab Arco Vara aktsiate tagasiostuprogrammi. Samm, mida börsifirmad kasutavad oma aktsiahinna toetamiseks ning mille korraldamise ülesanne oli SEB-l. Aktsia reageeris lühiajalise hinnatõusuga.

Tagasiostuprogrammi alguseks oli Tooli osalus tõusnud ettevõttes juba 11 protsendini. Senini on Arco Vara iseloomustanud Toomas Tooli kui finantsinvestorit, kes ettevõttega ei suhtle. SEB kliendikonto taga käis aga eelmise aasta suvel ja sügisel äge Arco Vara aktsiate keerutamine, mille käigus Tooli osalus kord suurenes ja siis jälle vähenes.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785