11. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skanska EMV tähistab 60. juubelit

1949. aastal loodud Sovhooside Ministeeriumi veemajanduslike ehitustööde ettevõttest alguse saanud ja tänaseks Eesti üheks suuremaks ehitusettevõtteks kasvanud Skanska EMV tähistab sel nädalal 60. juubelit.

Skanska EMV juhatuse liikme Alar Kullisoni sõnul on 60 aastat ühe ettevõtte jaoks aukartust äratav iga, mis kohustab tänaseid töötajaid hoidma ja arendama eelmiste põlvkondade poolt rajatud traditsioone. „Ehitusturu kõikumistega oleme oma 60 tegevusaasta jooksul juba harjunud. Meie sektor on täna selgelt mitte oma parimas vormis ning selge on, et muutused ja edasine konsolideerumine tulevad vältimatult. Skanska kontserni osana on aga meie seljatagune paljudest konkurentidest kindlam, mis lubab meil raskemate aegade möödudes taas turu elavnemiseks valmis olla,“ märkis ta.

Ehitaja töö on Kullisoni sõnul tänuväärne, kuna tulemus on käegakatsutav ja enamasti nähtav aastakümneid või isegi -sadu. „Skanska EMV poolt tahan juubelinädalal öelda suur-suur aitäh kõigile neile kümnetele tuhandetele Eesti inimestele, kes kuue aastakümne jooksul on oma panuse andnud, et kõik nii meie kui meie eelkäijate ehitatud hooned ja rajatised on valminud ning teenivad tellijat parimal võimalikul viisil. See on meie ühine mälestussammas tehtule ja tegijatele,“ rääkis Kullison.

Skanska EMV on üks Eesti vanemaid järjepidevalt tegutsenud ehitusettevõtteid. 1949. aastal 324 töötajaga loodud ettevõte kasvas pisitasa – 1958. aastal suurendati oluliselt ka üldehitus- ja sanitaartehniliste tööde mahtu ning töötajate arvuks kirjutati siis juba 557. Spetsiifiliste tegevusalade nimekiri pikenes veelgi 1960. aastal, kui ettevõtte juurde liideti lõhketööde ja puurimistööde jaoskonnad.

1972. aastal liitus EMV toona Eesti ehituselus keskset rolli mänginud EKE-organisatsiooniga ja algas ligi kaks aastakümmet kestnud stabiilne periood. Töötajate arv oli toona 1028 ja see polnud palju suurem – 1180 – ka 19 aastat hiljem, kui 16. juunil 1991 moodustati AS EMV. Uue ajastu Skanska EMV eelkäija asutamiseks panid 376 EKE EMV töötajat algkapitalina kokku 168 000 krooni.

Krooniajastu algus 1992. aasta oli vastasutatud AS EMV jaoks esimene terviklik majandusaasta. Nagu iga teinegi algus, oli see keeruline – jaoskonnad tuli ümber korraldada iseseisval bilansil töötavateks tulemusüksusteks ja raamatupidamine üle viia paberilt arvutisse. Aasta kokkuvõttes saavutati 920 töötaja panusega tubli 51 miljoni krooni suurune käive.       

1995. aastal noteeriti ettevõtte aktsiad börsil, aasta hiljem sai EMVst ka väljapool Eestit tegutsev ehituskontsern, mille 2000. aasta jaanuaris ostis oma tegevust Eestis laiendada soovinud Skanska AB tütarfirma Skanska OY. Alates 29.02.2001 tegutsetakse Skanska EMV AS nime all.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785