3. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: tänini arvati, et kinnisvara hind saab vaid tõusta

Ober-Haus Kinnisvara tegevdirektor Tarmo Kase kirjutab, et Eestis kahjuks puudub tavakodanikul põhjaliku majanduslanguse kogemus.

Valdav enamik kaasmaalasi on tänaseni olnud arusaamisel, et kinnisvara hind saab ainult tõusta ning Eesti on välismaalastele kinnisvara poolest väga ahvatlev.

Kui paljudele oma riske valesti hinnanud kodanikele ja ettevõtetele on kinnisvarahindade langus õudusunenägu, siis ometi leidub tänase nn masu ajal ka kogu meie arenevale ühiskonnale ja kinnisvaraturule positiivne sõnum.Esiteks on igas segmendis kinnisvara valik oluliselt laienenud ja klient (ostja) muutumas taas kuningaks. Ei ole vaja enam osta virtuaalset maja või korterit paberi peal vaid saab ise ostetavat käega katsuda.

Paljudele noortele peredele on nö oma esimene päris kodu muutunud taas kättesaadavamaks mõistliku laenuperioodi jooksul kuna hinnad on langenud ca 50% ja pangad leevendavad järjest laenutingimusi. Ei ole vaja enam 40 a pikkuse laenuga 1 - 2 toalist korterit koos lisatagatisega osta vaid saab sama raha eest palju rohkem.

Seoses ebakindlusega majanduses on eluasemete üüriturg muutunud järjest aktiivsemaks, seega

tõenäoliselt tekib Eestis lähimate aastate perspektiivis normaalse tootlusega ja sarnase õigusruumiga üüriturg nagu näiteks Skandinaavias.

Läbi alanud kinnisvara- ja ehitussektori pankrottide peaks kinnisvaraturg muutuma ausamaks ja läbipaistvamaks. Turult kaovad ebapädevad suhtlemisoskuseta maaklerid, jokk-skeemidele rajatud kinnisvaraarendused ja sossseppadest ehitajad. Turule jäävad klientide vajadusi tõeliselt tundavad kogemustega spetsialistid.

Buumi ajal kinnisvara arendusriske valesti hinnanud arendajad loodetavasti õpivad oma vigadest ega raja näiteks uuselamurajoone ilma infrastruktuurita põllule.

Professionaalsetele kinnisvarainvestoritele on algamas tõeline kullapalavik kuna pankrotipesadest ja sundmüükidelt võib leida tõelisi kalliskive.

Kokkuvõtteks on langevad kinnisvarahinnad heaks õppetunniks kogu ühiskonnale ja heaks võimaluseks paljudele kodanikele ja firmadele.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785