22. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Linnalähedased elamurajoonid koguvad populaarsust

Uus Maa Kinnisvarabüroo Lääne-Tallinna piirkonnavanem Andrus Soonsein kirjutab, et käes on aeg, kus luksus ja priiskamine on asendunud mõistlikkuse ja kokkuhoiuga.

Paljudel on raske mõelda uut moodi, osadel aga mitte. Paljud on oma tuleviku sissetulekuid üle hinnanud, osad mitte. Täna elavad kenasti need, kes oskavad tagavarasid luua ja hoida. Ei pea ostma kohe kõike, mis pähe turgatab. Osta seda, ilma milleta sa elada ei saa, ja mõtle, kust ja kuidas  võiksid saada selle asja soodsamalt. Oluline on olla kokkuhoidlik ja praktiline. 

Näiteks soovitaksin vahetada suure maja väiksema ja praktilisema vastu ning linnakorteri  samas väärtuses majakese vastu linna lähedal, et vajadusel oleks võimalus ise midagi kasvatada ja oma väikeses aiakeses hinge kosutada.

Näiteks on alustatud uue projektiga Tabasalu paekaldal ja majad on peagi valmimas. Majad on väga hästi läbi mõeldud ja optimaalselt planeeritud, et haldamiskulud oleksid minimaalsed. Maja suurus on 152 m2, aed  ca 1500 m2.   Majas on kolm magamistuba, elutuba, köök, saunaruumid, lisaks terrass, kuur ja auto-varjualune. Majas on õhksoojusküte ja elutuppa on planeeritud hubasuse tekitamiseks ja lisasoojuse allikaks ka kamin õhksoojus. Kõik ruumid on mahutatud ühele korrusele.

 Selline kompaktne maja on mõeldud  tänasele  mõistlikule ja analüüsivale  tarbijale, kes vaatab väga hoolega, kui suured on ülalpidamiskulud ja üldised väljaminekud kuus. Majas, kus ei ole liigseid kasutuid pindu ja mis on ehitatud tänapäevaste normide järgi, peaks kulud olema madalamad. Majade hinnad on realistlikud, need on täna ca 2 250 000 krooni.

Talve lähenedes liiguvad mõtted paratamatult ka soojale toale. Oma majal on see hea eelis, et kütad  just siis, kui vaja ja täpselt nii palju, kui vaja ja ei pea ootama kütteperioodi algust ja sõltuma teiste võimalustest ja soovidest. Täna on osade kaasaegsete majade ülalpidamiskulud täiesti võrreldavad korterite omaga. Nt 150 m2 maja kütte-, vee- ja elektrikulud külmal talvel on 1800 kuni 2500 krooni sõltuvalt küttelahendusest. Kahe- või kolmetoalise korteri kulud on sageli samad, kuid elamispinda hoopis vähem.  

Väga mugav on see, et ka linna lähedal, näiteks Tabasalu alevikus on kõik  eluks vajalik infrastruktuur  olemas – poed, kool, tervisekeskus, perearst, lasteaiad, mitmed ühistranspordivõimalused, restoranid jne. Lisaks kaunis loodus, puhas mereõhk  ja piirkonnale omane kõrghaljastus, mis kaitseb tuulte eest.

Oma elu ümber korraldades ei tohiks muutuda liiga emotsionaalseks, vaid püüda targalt talitada. Alati soovitan pidada nõu targematega, lugeda ja analüüsida ning kindlasti tutvuda uute võimalustega. Nii võivad keerulised ajad muutuda hoopis uueks põnevaks väljakutseks.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785