21. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordecon Betoon paigaldab Harku ilmajaama uue radari

Nordecon Betoon paigaldab täna Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) tellimusel Harkus uue kaasaegse radariantenni ja selle ligi 7-meetrise läbimõõduga kaitsekupli.

Uus radaritorn võimaldab parandada ilmajaama lühiajaliste prognooside ja hoiatuste kvaliteeti ning lennunduse meteoroloogilist teenindust.

„EMHI radaritorni ehitus läheb korda vaieldamatult suurtematele inimhulkadele kui ükski teine Nordecon Betooni poolt rajatud objekt – olgu see siis mõni sadam, sild, ühiskondlik hoone või uuenenud Vabaduse väljak. Me kõik jälgime ilmaennustust, see mõjutab otseselt tehtavaid plaane ja tegevusi ning on mõnikord lausa elutähtsaks informatsiooniks. Tore on see, et saame anda oma panuse ilmaprognooside paremaks ja täpsemaks muutmiseks,“ ütles  Nordecon Betoon OÜ turundus- ja müügijuht Urmas Valeika.

EMHI haldusosakonna peaspetsialisti Madis Helmi sõnul on olemasoleva radari kõrguseks maapinnast 7 meetrit, mis jääb naaberkinnistutel asuvaid hooneid arvestades liiga madalaks ning seetõttu on häiritud ka radari töö. Uus radar tuleb praegusest radarist üle kahe korra kõrgemale.  See võimaldab edastada Tallinn-Harku Aeroloogiajaamast täpseid ja õigeid radariandmeid, mida nõuab ka EMHI koostöö Põhjamaade ilmaradarite süsteemiga NORDRAD.

„Eesmärgiks on pilvesüsteemide arengu jälgimine Skandinaavias, Läänemerel ja Eesti kohal. Radar on eriti oluline suviste ohtlike ilmanähtuste kaardistamiseks ja viimase hetke hoiatuste koostamiseks seoses võimalike trombide tekkega,“ selgitas Madis Helm. „Samuti paraneb andmete õigsus ja usaldusväärsus, mida kasutatakse  siseriikliku ja rahvusvahelise tsiviillennunduse meteoroloogiliseks teenindamiseks. Koostatavate prognooside õigsus on vajalik Eesti lennuväljadele ja Tallinna lennuinfopiirkonnale ning lennumarsruutide ja lennupiirkondade planeerimiseks ja koostamiseks.“

Uue radaritorni metallkonstruktsiooni kõrguseks on 14 meetrit ning antenni kaitsekupli läbimõõduks 6,7 meetrit. Radariantenniks on Vaisala Weather Radar WRM200 ning kaitsekuppel pärineb firmalt Galileo Composites. Radaritorn ühendatakse olemasoleva hoonega teisel korrusel paikneva käiguteega. Ehituslepingu maksumus on koos käibemaksuga 2,46 miljonit krooni.  Projekti finantseerimist toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus. Ehitustööde lõpptähtaeg on 31. oktoober 2009.

Nordecon Betoon OÜ (betoon.nordecon.com), endise nimega Mapri Projekt OÜ, on 2000. aastal asutatud ettevõte, mille põhitegevusalaks on betoonkonstruktsioonide projekteerimine ja ehitamine. Alates 2005. aastast kuulub Nordecon Betoon OÜ ehituskontserni Nordecon International AS. Hetkel on töös suurematest objektidest  Rakvere politseihoone betoneerimis- ja paigaldustööd, Lutheri kvartali elamu betoneerimistööd, Abruka sadama, Tallinn-Tartu maantee Mäo teelõigu ja Koidula raudteepiirijaama viaduktide ehitus ning Helsingis asuva Kluuvi kaubanduskeskuse renoveerimistööd.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785