Autor: Kadri Jakobson • 20. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lääne-Virumaa edukaim ehitab tuuleparke

Tuuleparkide ehituse koomale tõmbumise tõttu pidi Viru Konsortsiumi laienemisvõimalusi otsima.

Küsimustele vastab Viru Konsortsiumi tegevjuht Ago Koldits.

Viru Konsortsiumi käive ja kasum kasvasid möödunud aastal vastavalt 101 ja 1809%. Kuidas see õnnestus?

Me realiseerisime oma 2008. aastal sõlmitud lepingud. Oleme spetsialiseerunud kitsale valdkonnale, tuuleparkide ehitusele, kuid et see valdkond on mahtusid koomale tõmmanud, tuleb meilgi laieneda.

Kuidas muutuvad käive ja kasum tänavu mullusega võrreldes?

Sel aastal langevad nii käive kui ka kasum kõvasti. Kuid ma loodan, et jääme kasumi osas plussi. Käive ilmselt väheneb võrreldes mullusega kaks korda. Tuuleparkide ehitusmahud on alanenud, viimased ehitasime Torisse.

Mis toimub Eesti majanduses järgmisel aastal - algab kasv, jätkub langus või stabiliseerume samal tasemel?

Ma ei oska öelda, mis Eesti majanduses 2010. aastal toimub. Aga kindel on see, et meie valdkonnas, ehituses, majandus langeb. Loodan, et see langus korrastab meie valdkonnas turgu, sest turg on tõtt öelda ära rikutud. Tellijatele võib praegune olukord hindade mõttes soodne olla, kuid ma arvan, et kui ehitus taas hoogu sisse saab, võib see kaasa tuua ehitushindade järsu tõusu. Ma usun, et see võib juhtuda 2010. aasta teisel poolel, kui praegune olukord hakkab tellijale kätte maksma.

Kuidas firma edukalt majanduslangusest välja juhite? Mida olete viimasel aastal varasemast teistmoodi teinud?

Ma ei oskagi öelda. Me püüame ettevõtte majanduslangusest läbi juhtida, kuid kas see ka õnnestub? Hindade alapakkumisega ei tohi kaasa minna. Näiteks meie firma, kes teeb kõiki töid enamjaolt ise ja alltöövõtjaid ei kasuta, siis meile tähendaks see pankrotti.

Millised on valdkonna ja ka maakonna firmadele suurimad ohud ja võimalused praegu?

Suurim oht on alapakkumine. Loomulikult trafaretne väljend, aga kulutusi peab oskama kokku hoida. Kui meil poleks 2008. aasta nii hästi läinud, poleks seda aastat kasumis olnud.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785