15. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pooled Eesti liftid on veerandsajandi vanused

Tehnilise Järelevalve Ameti tehnikaohutuse osakonna peaspetsialist Reino Bürkland kirjutab, et Eestis on suurimaks probleemiks Nõukogude Liidus toodetud liftide amortiseerumine.

Umbes 45 % ehk pea pooled kasutusel olevatest liftidest on vanemad kui 25 aastat ning enamus neist pole põhjalikku uuenduskuuri läbinud. Kuivõrd vanade liftide ohutus- ja teenindustase on uutega võrreldes oluliselt madalam, tuleks omanikel kriitilise pilguga hinnata  lifti seisukorda. Võimalikest probleemidest parima ülevaate saamiseks on soovitatav tellida hooldusettevõttelt või tehnilise kontrolli teostajalt ekspertiis. Vananenud lifti tuleb järjepidevalt hooldada ja renoveerida või olemasolev hoopis uue vastu välja vahetada. Hooldus- ja remonttöid võib teostada ainult vastavat pädevust omav ettevõte, pädevuse olemasolu saab kontrollida majandustegevuse registrist.

Uut lifti ei tohi enne tehnilist kontrolli ja registreerimist kasutusele võtta

Viimase viie aasta jooksul on Eestis paigaldatud umbes 700 uut lifti, enamus neist korterelamutesse ja büroohoonetesse. Enne uue lifti kasutusele võtmist ja registreerimist peab omanik esitama lifti andmed tehnilise kontrolli teostajale ja tellima kasutusele eelneva tehnilise kontrolli.  Pahatihti jäetakse see nõue täitmata, Eestis on hetkel registreerimata umbes 100 lifti.

Lifti registreerimise ja tehnilise kontrolli eelduseks on liftile kasutamise järelevaataja määramine. Järelevaataja on omaniku esindaja, kes peab tagama lifti tehnilise korrasoleku, puuduste avastamisel peatama lifti kasutamise ning teavitama õnnetustest ja tõsistest avariidest Tehnilise Järelevalve Ametit (www.tja.ee). Selle aasta algusest ei ole enam nõutav lifti kasutamise järelevaataja pädevustunnistus, kuid järelevaatajatel on soovitatav läbida OÜ Tehnokontrollikeskus poolt korraldatav koolitus.

Tehniline kontroll tuleb õigeaegselt teostada

Ohutuse tagamiseks peab lift läbima korralised tehnilised kontrollid, tähtaegadest kinnipidamise eest vastutab omanik. Enam kui kümne aasta vanused liftid peavad korralise tehnilise kontrolli läbima üks kord aastas, uuemad liftid iga kahe aasta tagant. Tehnilise kontrolli käigus avastatud puudused tuleb esimesel võimalusel kõrvaldada ja seejärel teostada korduv kontroll. Kui korduv kontroll viiakse läbi kaks kuud peale puuduste tuvastamist, piirdutakse ainult puuduste kõrvaldamise kontrollimisega. Kui puuduste kõrvaldamiseks kulub rohkem aega, tuleb korduv tehniline kontroll teostada täies mahus. 

Suuremate remonttööde või ümberehituste järgselt tuleb liftile teostada erakorraline tehniline kontroll. Liftide tehnilist kontrolli teostab OÜ Tehnokontrollikeskus.TJA andmekogus on kokku üle 4300 lifti, millest 1400 liftil on tehniline kontroll õigeaegselt teostamata või mis nõuetele mittevastavuse tõttu ei ole läbinud tehnilist kontrolli.

Dokumentatsiooni korrasolek

Lifti kasutamisega seotud dokumentatsiooni olemasolu ja korrasoleku eest vastutab omanik. Iga lifti dokumendikogum peab sisaldama vähemalt vastavusdeklaratsiooni ja –sertifikaati, kasutus- ja hooldusjuhendit ning käiduraamatut. Käiduraamatus peavad olema andmed lifti omaniku, järelevaataja, tehnohooldaja ja tehniliste kontrollide kohta ning sinna kantakse ka vastavushindamiste tulemused. Nimetatud dokumentatsioon tuleb säilitada kogu lifti kasutusaja jooksul.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785